Συναισθηματισμός και λήψη αποφάσεων!

Συνήθως, όταν καλούμαστε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση προσπαθούμε όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τους συναισθηματισμούς, ώστε να υπάρχει ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες και έρευνες, υποστηρίζουν ότι η ολική απουσία συναισθήματος, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη λήψη μιας σωστής απόφασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς. το ζητούμενο δεν είναι να αποβάλλουμε ολοκληρωτικά τους συναισθηματισμούς, αλλά να προσπαθούμε να παρατηρούμε και να «καταγράφουμε» τα συναισθήματα μας.

Μια προσωπική κατάσταση στο σπίτι, μπορεί εύκολα να επηρεάσει την αντίδραση μας σε κάποια απαίτηση του προϊσταμένου μας στο γραφείο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, όταν καταγράφουμε τα συναισθήματα μας, μπορούμε και πιο εύκολα να τα «ρυθμίσουμε», ώστε να επανέλθουμε σε μία καλή κατάσταση και να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις.

Επιπλέον πρέπει οπωσδήποτε να δίνεται προσοχή και στην έλλειψη ύπνου ή την κούραση και την αρνητική επιρροή που συνεπάγονται οι συγκεκριμένοι παράγοντες, στην ικανότητα μας για λήψη σωστών αποφάσεων. Μια τέτοια κατάσταση, ουσιαστικά ισοδυναμεί με μία κατάσταση μέθης.

Έρευνες επίσης έδειξαν ότι σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων παίζουν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χαρακτηριστικό αποτελεί το παράδειγμα με τις αποφάσεις των δικαστών πριν και μετά την πρόσληψη κάποιου γεύματος. Οι πιθανότητες για υπό όρους αποφυλάκιση των κρατουμένων ήταν μηδενικές πριν το γεύμα, ενώ αμέσως μετά άγγιζαν το 65%. H αύξηση του σακχάρου στο αίμα κάνει τους ανθρώπους πιο υπομονετικούς και λιγότερο παρορμητικούς.