Συγκλονιστικό: Παίζοντας πιάνο στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού

Το ιστορικό κονσέρτο δόθηκε στις 17 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Greenpeace

Σε μία επιπλέουσα πλατφόρμα, στα παγωμένα νερά του Αρκτικού ωκεανού, με φόντο έναν παγετώνα, ο παγκοσμίως γνωστός Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Λουντοβίκο Εϊνάουντι έπαιξε για πρώτη φορά τη σύνθεσή του «Ελεγεία για την Αρκτική». 

Στο βάθος, ο παγετώνας Βάλενμπεργκριν, στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στα νερά του ωκεανού ένα τεχνητό «παγόβουνο», κατασκευασμένο από περισσότερα από 300 ξύλινα τρίγωνα, και πάνω του ένα grand piano.

Και ο Εϊνάουντι στα πλήκτρα, μετουσιώνοντας σε μουσική τις φωνές οκτώ εκατομμυρίων συμπολιτών μας του «διαστημόπλοιου Γη» - όπως το βάφτισε, δεκαετίες πριν, ο Μάρσαλ Μακλιούαν - που απευθύνουν έκκληση για προστασία της Αρκτικής. Της Αρκτικής, της οποίας οι πάγοι λιώνουν λόγω των αλλαγών του κλίματος.

Το ιστορικό κονσέρτο δόθηκε στις 17 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Greenpeace. Και συμπίπτει με τη συνάντηση της OSPAR Commission, στην Τενερίφη της Ισπανίας,μιας διεθνούς πλατφόρμας η οποία στοχεύει στην προστασία του Αρκτικού ωκεανού από την υπεραλίευση και την προγραμματισμένη υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη.

«Μπορούσα να δω με τα ίδια μου τα μάτια την αγνότητα και την εύθραυστη κατάσταση αυτής της περιοχής, και να ερμηνεύσω ένα τραγούδι που είχα γράψει να παιχτεί στην καλύτερη σκηνή του κόσμου» δήλωσε ο Εϊνάουντι, από το κατάστρωμα του σκάφους «Ανατολή στην Αρκτική», της Greenpeace.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της Αρκτικής, να σταματήσουμε τη διαδικασία καταστροφής, να την προστατεύσουμε» είπε...

...με λόγια και με τα δάχτυλά του να ρέουν πάνω στα πλήκτρα του πιάνου.