Δύο εκθέσεις που δοξάζουν δύο κοσμικές αριστοκράτισσες

Η κόμισσα που ενέπνευσε τον Προυστ, η Ελιζαμπέτ Γκρεφίλ, φοράει μια υπέροχη τουαλέτα και ένα παλτό από κασμίρι Μογγολίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1886. Αυτό το φόρεμα μαζί με άλλα 49 βραδινά (όλα δικά της) παρουσιάζονται στο Palais Galliera στο Παρίσι. Και στη Νέα Υόρκη εκτίθεται η γκαρνταρόμπα της Ζακλίν ντε Ριμπ, της «τελευταίας βασίλισσας του Παρισιού».

Δύο εκθέσεις που δοξάζουν δύο κοσμικές αριστοκράτισσες, που είχαν προσωπικό ύφος, απαράμιλλη κομψότητα και προχωρημένο στιλ. «Jacqueline de Ribes: The Art of Style» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Met και « La Robe Retrouvée: Les Robes-Trésors de la Comtesse Greffulhe» είναι ο τίτλος του σόου στο Palais Galliera στο Παρίσι.Απίθανη σύμπτωση.

Ένας από τους «κύκνους» του Τρούμαν Καπότε(έτσι ονόμαζε τις φίλες του o συγγραφέας) μαζί με την Γκλόρια Βάντερμπιλτ και την Μαριέλα Ανιέλι, η Ζακλίν ντε Ριμπ ήταν διάσημη για το προφίλ της που παρέπεμπε στη Νεφερτίτη. Απαθανατίστηκε από τον Ρίτσαρντ Άβεντον και αποθεώθηκε για το γούστο της. Όταν ένας μόδιστρος έραβε για εκείνη το ρούχο έπαυε να ανήκει στον σχεδιαστή. Ήταν «Η Ζακλίν ντε Ριμπ για τον Κριστιάν Ντιόρ».