Imex στην Alte National galerie στο Βερολίνο

Η 20η Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, είναι η τελευταία μέρα μιας μεγάλης συνάντησης στο Βερολίνο. Ολοκληρώνεται η έκθεση «Impressionism -Expressionism: Art at a Turning Point» (Imex) στην Alte National galerie (Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη), όπου «συναντώνται» 160 έργα ιμπρεσιονιστών και εξμπρεσιονιστών ζωγράφων, κυρίως Γάλλων και Γερμανών.

H Nationalgalerie ήταν ένα από τα πρώτα μουσεία στον κόσμο που απέκτησαν πίνακες ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, για πρώτη φορά το 1896. Το 1919 το μουσείο πρόσθεσε και μια εκτενή συλλογή εξμπρεσιονιστικών έργων. Πρωταρχικός στόχος της έκθεσης (εγκαινιάστηκε στις 22 Μαϊου) είναι να αναδείξει τις διαφορές και κυρίως τις ομοιότητες των δύο σημαντικότερων κινημάτων του 20ου αιώνα, μια μακρά διαδικασία σύγκρισης που άρχισε το 1900.

Η εξέλιξη του Ιμπρεσιονισμού συνδέεται με καλλιτέχνες όπως οι Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro και Pierre-Auguste Renoir στη Γαλλία και με ζωγράφους όπως οι Max Liebermann, Lovis Corinth και Max Slevogt στη Γερμανία. Ο γερμανικός εξμπρεσιονισμός των Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmitt-Rottluff, Emil Nolde και Franz Marc αναπτύχθηκε στη Γερμανία ως απάντηση του κινήματος στη Γαλλία.

Η κεντρική αίθουσα στον όροφο του μουσείου, όπου φιλοξενείται η έκθεση, είναι αφιερωμένη σε θέματα της πόλης. Νυχτερινή ζωή, καφέ, μπαρ, εκδρομές στα προάστια, καλλιτέχνες, μαικήνες της τέχνης, οικογενειακά θέματα. Στο «τέλος» της διαδρομής εκτίθενται έργα του 1913 ,το κοντράστ είναι έντονο, καθώς τα έργα αυτής της περιόδου συλλαμβάνουν την αίσθηση αμηχανίας της εποχής.

Πρώτος ο Γερμανός καλλιτέχνης Herwarthe Walden (1878 - 1941), ιδρυτής του μουσείου που πραγματοποιείται η έκθεση, μίλησε για σημείο καμπής στη μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό Im(pressionism) στον εξπρεσιονισμό Ex(pressionism). Με μια λέξη ImEx.

*Οι επισκέπτες σχημάτιζαν ουρές έξω από την Alte Nationalgalerie.Στο Βερολίνο του καύσωνα πολύχρωμες ομπρέλες που διένειμε το μουσείο προστάτευαν τους τουρίστες που στέκονταν υπομονετικά κάτω από τον καυτό ήλιο.

info
www.imexinberlin.de