Τα γενέθλιά του γιόρτασε το Athens Video Art Festival 2014

Τα γενέθλιά του γιόρτασε το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival 2014.

Η ενέργεια των συγκοινωνιών Αθηνών για ακόμη μια χρονιά πέρασε τις πόρτες τη «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. 

Η φετινή διοργάνωση του Athens Video Art Festival παρουσίασε ένα πολύπλευρο εγχείρημα ενός πολυσυλλεκτικού καλλιτεχνικού χαρακτήρα συνδέοντας αρμονικά τις οκτώ κατηγορίες: video art, animation, applications, installations, performances, digital image, web art, music, που το συναποτελούν συσχετίζοντας την ανάδειξη ποικίλων πηγών έκφρασης με την ανάγκη για μία εκ νέου «εγκατάσταση» στην τέχνη. 

Μέσα από μια σειρά προβολών, εκθέσεων, παραστατικών δράσεων, εργαστηρίων, ομιλιών και ακαδημαϊκών παρουσιάσεων κατάφερε να συνδυάσει τη βιομηχανική κληρονομιά του παλαιού εργοστασίου φωταερίου με αυτή της ψηφιακής τέχνης και τεχνολογίας του θεσμού, στοχεύοντας στην παροχή πολιτισμικής ενέργειας που θα φωτίσει την πόλη και θα επεκτείνει τη δημιουργικότητα στα άκρα.

Στην 10η επετειακή διοργανώση του Athens Video Art Festival ήρθαν σε επαφή και σε συνεργασία άνθρωποι διαφορετικών πρακτικών και επιχειρήθηκε να θολώσουν τα όρια ανάμεσά τους εν αναμονή ενός αποτελέσματος απρόβλεπτου και ανατρεπτικού.

Με αφετηρία την πρώτη ημέρα και την παρουσίαση της παραστατικής δράσης των Nonotak με τίτλο "Late speculation", διαμορφώθηκε η κατάλληλη ατμόσφαιρα για την υποδοχή της αισθητηριακής εγκατάστασης "80 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes" του Zimoun. Παράλληλα ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του φεστιβάλ ενισχύθηκε μέσα από εργαστήρια εκ των οποίων και το ειδικά αφιερωμένο στην ενότητα της Glitch Art από τον Phillip Stearns, η δυναμική του οποίου παρουσιάζεται και από την αντίστοιχη έκθεση με έργα Glitch Art Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία  διακοσμούν τους χώρους των Συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στην ενότητα των screenings κυριάρχο ρόλο διαδραμάτισε η προβολή του ντοκιμαντέρ Codebreaker ως μνεία στην προσφορά του βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής και κρυπτογράφου Alan Turing για τον ψηφιακό κόσμο. 

Το Athens Video Art Festival είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων. Αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού, μια ετήσια συνάντηση που φέρνει σε επαφή μια παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και κοινού. Στόχος του Athens Video Art Festival είναι να ενθαρρύνει, να ενεργοποιήσει και να προωθήσει όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας επενδύοντας σε καλλιτέχνες και κοινότητες της Ελλάδας και του Εξωτερικού.