Το Μουσείο Μπενάκη πάει Μελβούρνη

Η έκθεση με τίτλο «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί: Ελληνικοί Θησαυροί» του Μουσείου Μπενάκη θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 έως τον Ιούνιο... του 2024 στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης. 

Η έκθεση "Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia" αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει τα δύο μουσεία, με στόχο να γνωρίσει το κοινό της Αυστραλίας τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς. Αρχίζοντας το 2014 και συνεχίζοντας για δέκα χρόνια, το Ελληνικό Μουσείο φιλοξενεί μια ανεκτίμητη συλλογή των θησαυρών από το διάσημο Μουσείο Μπενάκη. Η συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη φέρνει 8.000 χρόνια του ελληνικού πολιτισμού στη Μελβούρνη. 

Τα εκθέματα, περισσότερα από 200 αντικείμενα, -κάποια από τα οποία δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα-, βρίσκονται ήδη στη Μελβούρνη. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Ειρήνη Παπαγεωργίου και η Ξένια Πολίτου, ενώ στα εγκαίνια θα παρευρεθούν οι απόγονοι του ιδρυτή του μουσείου Αντώνη Μπενάκη, Παύλος και Ειρήνη Γερουλάνου.

Η συλλογή περιλαμβάνει: Νεολιθικά κεραμικά, Κυκλαδίτικα αγάλματα, Μινωϊκά εδώλια, Μυκηναϊκά κοσμήματα, Ελληνιστικά γλυπτά , Βυζαντινές εικόνες και χεριρόγραφα, περίτεχνα σπαθιά και πιστόλια που ανήκουν σε Έλληνες επαναστάτες ήρωες όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Μαυρομιχάλης. 

Εκτός από την τεράστια συλλογή ελληνικών θησαυρών, η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης και την πρόσβαση στις συλλογές του Μπενάκη από: κινέζικα, ινδικά και αφρικανικά έργα, καθώς και σε μία από τις πιο σημαντικές συλλογές Ισλαμικής τέχνης στον κόσμο.