Σε Θέλω σαν Χώρα: Διεθνές συμπόσιο στο πλαίσιο της Μπιενάλε

Χρησιμοποιώντας ως φόντο τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, το παρόν συμπόσιο με τίτλο "Σε θέλω σαν Χώρα", θέτει το ερώτημα της σχέσης ανάμεσα στην ερωτική διέγερση και την ανθρώπινη κοσμοθεωρία.

Η διέγερση-στύση νοείται εδώ ως η κύρια εκδήλωση της επιθυμίας, της χαράς και της γονιμότητας, μια αυτούσια ιερή πράξη, ως κατάκτηση και υπερηφάνεια που επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ερώτημα αυτό αναπόφευκτα οδήγησε στo προφητικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, Πεθαίνω σαν Χώρα (1978), στο οποίο περιγράφει μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν σταματήσει να τεκνοποιούν, οι στρατιώτες έχουν καταθέσει τα όπλα τους και έχουν εγκαταλείψει μια χώρα σε εμπλοκή, όπου ακόμη και η γλώσσα της πεθαίνει. Μια χώρα που μαστίζεται από την έλλειψη κάθε είδους διέγερσης.

H έμπνευση του τίτλου "Σε Θέλω σαν Xώρα", αποτελεί μια αντιστροφή του εν λόγω κειμένου-εικόναας. Υπό το φως αυτής της αντιστροφής, θα ερευνηθεί η διέγερση ως το αντίθετο του θανάτου. Η σημασία της επιθυμίας, της έλξης για τους άλλους και της συμβολικής έννοιας της «ερωτικής στύσης», σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, θα συζητηθεί από τους ομιλητές και του ςσυμμετέχοντες στο συμπόσιο.

Ομιλητές:

Αριστείδης Αντονάς , αρχιτέκτονας και συγγραφέας, Paul Ardenne, καθηγητής ιστορίας και ιστορίας της τέχνης και της αρχιτεκτονικής (FR), Vincent Cespedes (FR), φιλόσοφος, Μαρία Ευσταθιάδη, συγγραφέας, ΓιάννηςΧουβαρδάς, θεατρικός σκηνοθέτης, Rodolphe Imhoof, Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ιστορία της Ελβετίας στο Εξωτερικό (CH), Ελίζα Νικολοπούλου, κλινική ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνικός σύμβουλος, Barbara Polla, γκαλερίστα, συγγραφέας (CH), Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και οι οργανωτές.

Στο τέλος του συμποσίου η Μαρία Ευσταθιάδη θα παρουσιάσει τον Δημήτρη Δημητριάδη και το έργο του.

Θα διαβαστεί ένα πρόσφατο αδημοσίευτο κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, Λυκάων, περί πόθου απολογητικός και ο Γιάννης Χουβαρδάς θα σκηνοθετήσει μια performance βασισμένη στο παραπάνω κείμενο.

Το συμπόσιο προαναγγέλλει δύο εκθέσεις με το ίδιο θέμα που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα το 2014.

Στις 22 Νοεμβρίου, ώρα: 13:00 – 22:00

(Σοφοκλέους 8-10, Αθήνα)