Ομαδική έκθεση “ΒΙολετΑ”

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960, στον 'Αγιο Δομίνικο, στο νησί Ισπανιόλα, της Καραϊβικής, οι αδερφές Πάτρια Μερσέντες, Μαρία Μινέρβα και Αντονία Τερέζα Μιραμπάλ, γνωστές ως «Πεταλούδες», βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν για τον αγώνα τους ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο Μολίνα. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, το 1999, ο ΟΗΕ κήρυξε την επέτειο του θανάτου τους ως «Παγκόσμια Ημέρα Για την Εξάλειψη της Βίας Κατά Των Γυναικών».

Με την αφορμή αυτή, αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 20:00, εγκαινιάζεται στην αίθουσα KINONÓ, στην οδό Φαλήρου 48, στο Κουκάκι, η έκθεση «ΒΙΟΛΕΤΑ», ένα αφιερώμα, ανοιχτός διάλογος για την βία κατά των γυναικών.

Με την πεποίθηση ότι «δεν αρκεί η κατ' έτος συμβολική - σχεδόν κατευναστική των συνειδήσεων - υπόμνηση του φαινομένου», δεκατέσσερις δημιουργοί εκθέτουν τα έργα τους, σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν ανοιχτά σ'αυτό που συμβαίνει.

Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, «η 25η Νοεμβρίου είναι μόνο η αφορμή για να αναλογιστούμε πως παρ'όλη την κοινωνική πρόοδο ολοένα και περισσότερες γυναίκες βιώνουν την κακοποίηση. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους εξακολουθεί να υφίσταται και οι παγκόσμιοι στατιστικοί δείκτες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και τάξεις, αποσυνδεδεμένο από τα επίπεδα ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό, το χρώμα, τη θρησκεία, την ηλικία και τη σεξουαλικότητα».

«Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως "αξιώνουμε" για τις κοινωνίες μας ουσιαστικά βήματα προόδου όσο συνεχίζεται η βία κατά των γυναικών, που εν τέλει είναι έκφραση της διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος των φύλων. Ευθύνονται μόνο οι ανδροκρατούμενες κοινωνικές δομές ή και κάθε γυναίκα στρέφεται, συνειδητά ή από ανοχή, κατά της γυναίκας;» αναρωτιούνται.

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται ο ευρηματικός φωτογράφος Guram Chachanidze, και θα διαρκέσει ως τις 16 Δεκεμβρίου, με εγκαταστάσεις τους (φωτογραφικές, γλυπτικές, βίντεο αρτ, βίντεο ντοκουμέντα - όπως αυτό για την ενδοοικογενειακή βία στην Κίνα-, κολάζ κ.α.) συμμετέχουν οι: Ελισάβετ Αντάπαση, Χρήστος Αρτέμης, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, Νίκος Γιαβρόπουλος, Μαρία Καραθάνου, Κωνστάνς Ζαφείρη, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Τιμολέων Μπατσαούρας, Νατάσσα Πουλαντζά, Κατερίνα Σταθοπούλου, Όλγα Στεφάτου , Αρετή Χρύσανθου και Guram Chachanidze.