Σημίτης: Η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με εξεταστικές επιτροπές

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα προήλθε από τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός

Την ανησυχία του για ένα “ατύχημα” που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην πρώτη του εφ' όλης την ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ.

Ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Ελλάδα, για αντικειμενικούς λόγους, δεν μπορεί να μη συμμετέχει στο “σύστημα” της Ευρώπης, έξω από το οποίο όπως είπε δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης, και παρατήρησε πως, με δεδομένο ότι οι συνθήκες στη χώρα μας είναι κακές, λόγω της υπερφορολόγησης, των capital controls και των άλλων δεινών, υπό αυτές τις συνθήκες “πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή”.

Συνεχίζοντας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά φοβάται το “ατύχημα”, μήπως δηλαδή από λανθασμένους χειρισμούς οδηγηθούμε σε ένα Grexit, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τις συνεχείς καθυστερήσεις.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρατήρησε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θέλουν να εξαντλήσουν την τετραετία και να παραμείνουν με κάθε κόστος στην εξουσία, γιατί “τους αρέσει η εξουσία” και “έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ελέγξουν με την εξουσία τους την όλη λειτουργία της Πολιτείας”, όμως τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, εκφράζοντας την άποψη ότι, μολονότι οι εκλογές κατά κανόνα πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις αυτός ο κανόνας δεν πρέπει ή δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

“Πιστεύω ότι τώρα είναι μία έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα, χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις κάλπες”, εκτίμησε, και αναφέρθηκε στην περίοδο που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, και η Νέα Δημοκρατία αμφισβήτησε τότε τη νομιμοποίησή του ως πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, τις οποίες και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε.

Αναφέρθηκε ακόμα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως μπορεί να κατάφερε να κερδίσει απρόσμενα τις εσωκομματικές εκλογές, όμως τώρα θα πρέπει να αλλάξει το κόμμα του, το οποίο όπως επεσήμανε διακατέχεται από "παλαιοκομματικές αντιλήψεις".

Εργασιακά και χρέος

Όπως επεσήμανε, και η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί επιθυμούν το κλείσιμο της αξιολόγησης, όμως από τη μία οι Ευρωπαίοι θέτουν δύσκολα θέματα, από την άλλη η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στα εργασιακά, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά έχουν ήδη ρυθμιστεί με το μνημόνιο του 2012 και διαμηνύοντας πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίες, όμως για να γίνουν σωστά πρέπει και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και τα συνδικάτα να εκπροσωπούν τους πάντες και όχι μόνο ένα μέρος αυτών.

Για το θέμα του χρέους, τόνισε πως το ζήτημα αυτό έχει ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο, και η στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι είτε κοροϊδεύει τον κόσμο, είτε δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

"Κοινωνικό φαινόμενο" η διαφθορά

Ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να επανέλθει στην πολιτική ζωή του τόπου συμμετέχοντας ενεργά, και πρόσθεσε: “Αγαπώ τη χώρα μου και λέω την άποψή μου”. Επεσήμανε μάλιστα πως όλα αυτά τα χρόνια, που δε συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, ποτέ δε ζήτησαν τη γνώμη του πρωθυπουργοί και υπουργοί, αλλά μόνο συνεργάτες του στο ΠΑΣΟΚ, φίλοι και γνωστοί, κάνοντας λόγο για μία καθ' όλα ελληνική συνήθεια.

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες, με μισαλλοδοξία και με εξεταστικές επιτροπές, χαρακτηρίζοντας τη διαφθορά “κοινωνικό φαινόμενο”, ενώ στηλίτευσε την αδιαφάνεια στις προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ στις οποίες όπως είπε έχει προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Οι ευθύνες Καραμανλή και Παπανδρέου για την κρίση

Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υποστήριξε πως αυτή προήλθε από τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή τη διετία 2008-2009, ενώ αναφορικά με το πώς μπήκε η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ σημείωσε πως η χώρα μας πέτυχε τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, τα οποία εξετάστηκαν το 2000 και αποδείχτηκε ότι ήταν σωστά. Μάλιστα, υπενθύμισε πως πολλές χώρες είχαν ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ τους όταν προσχώρησαν στην ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η απογραφή που έγινε επί κυβέρνησης Καραμανλή εξευτέλισε την Ελλάδα, γιατί η τότε κυβέρνηση απευθύνθηκε στην ΕΕ και είπε “οι προηγούμενοι έκαναν λάθος”, κάτι που όπως είπε καταρρίφθηκε από τις μετρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Επικαλούμενος οικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε, ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι επί των ημερών του η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλή, φτάνοντας το 4,1% και συνεχίζοντας σε υψηλά επίπεδα έως και το 2004, ενώ σχετικά με το έλλειμμα σημείωσε ότι στα τέσσερα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του το έλλειμμα ήταν στα 17 δισεκατομμύρια ευρω, ενώ στον ένα χρόνο της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή είχε εκτοξευθεί στα 36 δισ. ευρώ.

Ο Κ. Σημίτης δεν άφησε όμως έξω από το κάδρο των ευθυνών και την κυβέρνηση Παπανδρέου, σχολιάζοντας πως το πρώτο μνημόνιο, του 2010, καταρτίστηκε χωρίς η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει κανένα σχέδιο, ενώ εν γένει εκτίμησε πως και μετά το 2010 οι διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς δεν έχουν υπάρξει σωστές.

Επέρριψε πάντως ευθύνες και στους ξένους εταίρους της χώρας, καταλογίζοντάς τους ότι “ακολουθούν πορείες που δεν αρμόζουν στην Ελλάδα”, και ανέφερε συγκεκριμένα πως “κάκιστα” επιμένουν σήμερα σε υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Ελληνοτουρκικά και ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε “πολεμοχαρή” την εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο, αποδίδοντας την τουρκική προκλητικότητα στην ανάγκη του Τούρκου προέδρου να επιβληθεί στο εσωτερικό της χώρας του, ωστόσο παρατήρησε πως κάποιες φορές και από την ελληνική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί που οδηγούν σε εντάσεις με την Τουρκία. Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως είναι σήμερα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων δήλωσε: "Πρώτη μου κίνηση στην κρίση των Ιμίων ήταν η συνεννόηση με τον κ. Κλίντον. Με τη δική του βοήθεια έληξε η κρίση. Αυτό μπορεί να μην συμβεί τώρα, γιατί  ο κ. Τράμπ έχει πει πως εγώ δεν ανακατεύομαι εκεί που τσακώνονται οι άλλοι"..

Αναφέρθηκε ακόμα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθούσε επί των ημερών του ο τότε υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, εξηγώντας πως το ασφαλιστικό δεν θα μπορούσε να περάσει εκείνη την περίοδο λόγω των αντιδράσεων, “γιατί θα γινόταν αναταραχή ή εκλογές”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.