Βαρουφάκης: Για να γλιτώσουμε το Grexit πρέπει να μην το φοβόμαστε

“Παρακαλώ να στηθεί ειδικό δικαστήριο ειδικά για μένα, γιατί θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι", δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πρώην “συντρόφων” του στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που αρχίζουν να αναζωπυρώνονται λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

“Αν γνώριζα ότι ο Τσίπρας θα έκανε το “όχι”, “ναι”, δεν θα δρούσα όπως έδρασα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας πως στο κρισιμότερο σημείο της διαπραγμάτευσης το 2015 ο πρωθυπουργός του είπε: “ή θα υπογράψουμε ή θα υλοποιηθεί το σχέδιο Σόιμπλε”.

Παραδέχθηκε ακόμα ότι ήταν λάθος του που δεν παραιτήθηκε όταν η κυβέρνηση αποδέχθηκε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, ενώ εκτίμησε πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ούτε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν συμφωνήσει “μέσα στην ψυχή τους” με το πρόγραμμα που έχουν υπογράψει, “αλλά από τη στιγμή που υποτάσσεσαι στους μικρομεσαίους της τρόικας έχει τελειώσει το θέμα”, όπως σχολίασε.

Ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών ανέφερε πως δεν επικοινωνεί μαζί του, εξηγώντας πως “από τη στιγμή που συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει δεν υπάρχει πεδίο επικοινωνίας” και σημειώνοντας ότι “στα 80 μας, 90 μας, θα βρεθούμε σε κάποιο καφενείο και θα τα πούμε”. Επεσήμανε ακόμα πως η “τραγωδία” του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι πως η υπογραφή του θα μείνει στην ιστορία, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος γνώρισε δαιμονοποίηση επειδή δεν υπέγραψε.

Όσον αφορά στην κουβέντα περί Grexit, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ της δραχμής, εξηγώντας πως δεν υπήρχε ποτέ καμία εντολή να βγει η χώρα από το ευρώ. “Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε μία βιώσιμη λύση είναι να μην φοβόμαστε το Grexit περισσότερο από τη διαρκή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας”, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το Grexit είναι να μην το φοβόμαστε και να μην το δαιμονοποιούμε και ότι “η δαιμονοποίηση της συζήτησης θα φέρει το Grexit που θέλει ο κ. Σόιμπλε”.

Τέλος, αναφορικά με τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το πόσο “κόστισε” στη χώρα η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, σχολίασε με νόημα: “Παρακαλώ να στηθεί ειδικό δικαστήριο ειδικά για μένα, γιατί θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι".