Νέες καταγγελίες για “αμαρτωλές” Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε ακόμα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών το επόμενο διάστημα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από τη ΜΚΟ του Κώστα Τζεβελέκου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “Τα Νέα”, για τις εν λόγω ΜΚΟ έχει προκύψει από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ότι έλαβαν υπέρογκες χρηματοδοτήσεις το διάστημα 2000-2010, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής ο στόχος και η βιωσιμότητα του έργου τους.

Μιλώντας στα “Νέα”, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, αναφέρει πως περισσότερες από 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο φορολογικών ελέγχων.

“Είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα ποσά που δόθηκαν παρατύπως από ΜΚΟ”, υπογραμμίζει πάντως ο κ. Ρακιντζής. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οι φορείς αυτοί δεν έχουν ξεκάθαρη νομική υπόσταση ή δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατούν απαρεγκλίτως βιβλία. “Δε βρίσκεις άκρη”, αναφέρει.

“Δεν υπάρχει καμία επίβλεψη αν πραγματικά τα λεφτά διατίθενται για τους σκοπούς που αναφέρουν οι ΜΚΟ”, σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: “Ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος κατά πόσον οι οργανώσεις αποδίδουν οποιονδήποτε λογαριασμό στις αρμόδιες Αρχές”.

Αποκαλύψεις για στενό φίλο της οικογένειας Παπανδρέου

Στην αποκάλυψη ότι στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, καθηγητής πανεπιστημίου, διατηρούσε 50 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε ο πρέσβης επί τιμή και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην αρμόδια υπηρεσία του υπ. Εξωτερικών, Νικόλαος Μάτσης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Απαγορευμένη Ζώνη”.

Ο κ. Μάτσης ανέφερε ακόμα ότι αδελφή πολύ γνωστής Ελληνίδας πολιτικού πήρε 600.000 ευρώ μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, προκειμένου να φτιάξει στην Αιθιοπία ένα σχολείο 100 τετραγωνικών μέτρων, όμως ο πρέσβης της περιοχής αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και το πραγματικό κόστος του έργου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη θητεία του στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών υπήρχαν ορισμένες “μυστικές συσκέψεις” στις οποίες δε συμμετείχε, ενώ κατήγγειλε πως το καλοκαίρι του 2011, όταν ο διευθυντής της υπηρεσίας έλειπε σε διακοπές και είχε αναλάβει ο ίδιος τη διεύθυνση, οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν απαντήσεις για οικονομικές ατασθαλίες που είχαν εντοπίσει, όμως ο τότε προϊστάμενός του απαίτησε να μην απαντήσει, κάτι που ωστόσο δεν έπραξε, καθώς, όπως σημείωσε, “θα είχα ποινικές επιπτώσεις”.

Την επόμενη μέρα, συνέχισε, ο προσωπάρχης του υπουργείου του ζήτησε να εξαφανιστεί από το κτίριο της υπηρεσίας για να μην τον βρουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, κάτι που αρνήθηκε να πράξει, και στα μέσα Ιουλίου απομακρύνθηκε από την υπηρεσία με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.