Σι Τσινπίνγκ: Η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος μας στην ΕΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα, και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή

Ως τον πιο αξιόπιστο φίλο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή.

Μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, πρέπει να προωθηθούν οι σχέσεις και η συνεργασία σε όλους τους τομείς, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κίνας να οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ένα υψηλότερο επίπεδο, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΛΠ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία.

Σημείωσε ακόμα πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναπτύξει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ επεσήμανε πως οι στόχοι των δύο χωρών για Εθνική Αναβίωση (Κίνα) και Εθνική Ανασυγκρότηση (Ελλάδα 2021) συμπίπτουν.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράσταση της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την ελληνική έκφραση "οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα"

Όπως ανέφερε, οι δύο λαοί αγωνίστηκαν τον 20ο αιώνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε εξάλλου με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας "one belt one road", αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνο-κινεζικών σχέσεων.Παρέθεσε ακόμα τις 6 ελληνικές επενδυτικές προτάσεις (οικονομία, τράπεζες, τουρισμός, έρευνα-καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές, πολιτισμός).

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.