Παυλόπουλος σε Αναστασιάδη: Είμαστε δίπλα σας

“Είμαστε δίπλα σας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, και πρόσθεσε ότι “το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού”. Σημείωσε ακόμα ότι -όπως είπε και στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία από τον Έβρο- “η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό”.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορούν να συνεχιστούν εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Επανέλαβε δε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της εξεύρεσης δίκαιης λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, του οποίου η επίλυση θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άρα θα πρέπει να αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνώρισε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την Ελλάδα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε ότι φαίνεται πως τώρα εξομαλύνεται η κατάσταση, έπαψαν οι προκλήσεις του ”Μπαρμπαρός” και μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η Τουρκία να είναι ενεργά παρούσα και ζήτησε από την πλευρά του λύση βιώσιμη και λειτουργική.