Επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία, ενώ μέσω έντασης

Στην Τουρκία για συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σκοπός της επίσκεψής του σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, είναι να προετοιμαστεί η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και να συζητηθούν θέματα που άπτονται των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά.

Η επίσκεψη Βενιζέλου λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη τεταμένη, ιδίως λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία λαμβάνει τα μηνύματα και αντιλαμβάνεται ότι εάν η φιλοδοξία της είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ένας περιφερειακός ρόλος, ο οποίος γίνεται δεκτός μέσα στο σύστημα της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορεί να ξεκινά από την προσβολή του Δεθνούς Δικαίου.