Γιόσκα Φίσερ: Το Βερολίνο θα διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα

Σε διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός και θελήσει να βάλει τέρμα στην πολιτική λιτότητας.

Αυτό ανέφερε ο Γιόσκα Φίσερ μιλώντας σε φόρουμ που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο ίδρυμα Bertelsmannhaus του Βερολίνου.

"Ο Τσίπρας, όπως διαβάζω, θέλει να βάλει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. Ρώτησα τη γερμανική κυβέρνηση, τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση. "Τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε" ήταν η απάντησή της. Αν όμως τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε καλά ξεμπερδέματα", ανέφερε ο κ. Φίσερ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εκτίμησε επίσης τι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, κάτι που όπως αφήνει να εννοηθεί δεν θα είναι καλό για τα γερμανικά συμφέροντα:

"Να αναλάβει ο Τσίπρας την πρωθυπουργία στην Ελλάδα; Τότε θα τον ακολουθούσαν και άλλες χώρες στη Νότια Ευρώπη. Αυτό δεν το θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορείς να μειώνεις τα χρέη και ταυτόχρονα να κάνεις δομικές μεταρρυθμίσεις. Τι περιμένει δηλαδή από όλα αυτά το Βερολίνο; Να αποτύχει ο Ολάντ στην Γαλλία και να έχουμε μετά τη Λε Πεν;".

Ο κ. Φίσερ εξέφρασε μάλιστα και τους φόβους του αναφορικά με μια πιθανή εκλογή Τσίπρα στην πρωθυπουργία της χώρας.

"Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει πρωθυπουργός, θα ήταν σε θέση να συμπαρασύρει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο προς επικίνδυνες αριστερές ατραπούς και αυτό θα ήταν μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας παραδέχεται τις ηγετικές ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά χαρακτηρίζει τις συζητήσεις που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν μέσα στην Ευρώπη ως"επικίνδυνες αριστερές ατραπούς".