Τα μαζεύουν κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ για να καλμάρουν οι αγορές

Με την πλάτη στον στοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ελληνική οικονομία και την εκ νέου στοχοποίηση της χώρας από τις αγορές. Μετά τους ατυχείς χειρισμούς περί πρόωρης εξόδου από το ΔΝΤ και την αντίδραση των αγορών η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδιπλωθεί και να στείλει ένα μήνυμα κατευνασμού προς τις διεθνείς αγορές. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τόνοι.

Ήδη οι δηλώσεις στήριξης ευρωπαίων αξιωματούχων χθες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και όλα δείχνουν ότι η πρόωρη έξοδος από την αγκαλιά του ΔΝΤ, αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς η επιλογή της προληπτικής γραμμής πίστωσης από την Ευρώπη δείχνει να αποτελεί μονόδρομο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να παρουσιάσει σε συνεννόηση με τους ξένους δανειστές ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα παρακολουθεί και το ΔΝΤ και θα αποτελέσει το αντίδοτο στην επίθεση των αγορών. Κάτι τέτοιο άλλωστε φάνηκε και από τις επαφές που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της της Ευρασιατικής Συνόδου.

Οι χθεσινές παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους ξένους δανειστές για την εξεύρεση λύσης. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα υπάρξει και νέα παρέμβαση των αγορών, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Προσγείωση και για την Κουμουνδούρου

Η προσγείωση όμως δεν ήταν ανώμαλη μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την Κουμουνδούρου. Τα στελέχη της δείχνουν θορυβημένα από την αντίδραση των αγορών και δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι δηλώσεις περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, προκαλούν την μήνιν των αγορών.

Οι διαβεβαιώσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, πως η Κουμουνδούρου αποσύρει τις απειλές περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει διάθεση απεγκλωβισμού από το κλίμα των τελευταίων ημερών ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε συνθήκες ηρεμίας.

Για αυτό το λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χαμηλώσουν τους τόνους στο επίπεδο της οικονομίας και των βολών προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, στρεφόμενοι στο πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί και από τα δημοσκοπικά ευρήματα κρίνεται πετυχημένο.

Εκτός αυτού ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο να επιχειρήσει εμφάνιση ως παράγοντας σταθερότητας, θίγοντας αμιγώς τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή του Μαρτίου και αφήνοντας κατά μέρος τις αντιπολιτευτικές κορώνες που συμβάλλουν στην αστάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να «δείξει» το κυβερνητικό επιτελείο ως υπαίτιο για το τριήμερο κραχ και την άνοδο των spreads.

Πάντως, ήδη από χθες έχει διαφανεί η πρόθεση της Κουμουνδούρου να χαμηλώσει τους τόνους τόσο μέσα και από τις δηλώσεις Σκουρλέτη και Παππά, κατά την έξοδό τους από την Εισαγγελία Εφετών όσο και από την συνεχή υπογράμμιση των στελεχών του κόμματος για ομαλή και συντεταγμένη προσφυγή στις κάλπες.