Βενιζέλος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει κεφάλαιο

Έκκληση στην ελληνική ομογένεια να προβάλει “το σύγχρονο πρόσωπο μιας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση, μετά από πάρα πολύ δύσκολα χρόνια προσαρμογής” απηύθυνε κατά την ομιλία του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη.

“Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις πολύ σκληρές, τώρα η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από την κρίση και το Μνημόνιο, να αλλάξει κεφάλαιο, να ξαναγυρίσει στην κατάσταση της ισότιμης, αυτοδύναμης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι η επιλογή που κάναμε ήταν μια επιλογή δύσκολη, επώδυνη, με τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό κόστος”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: “Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της παραμονής στην Ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για τη χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τη δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο θα βρει τη θέση που κατείχε, αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία”.

Επεσήμανε εξάλλου ότι “δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ο μύθος ενός άλλου εναλλακτικού σχεδίου απεδείχθη επικίνδυνος και, όταν έχεις μπροστά σου το δίλημμα της ασύντακτης χρεοκοπίας της χώρας, που θα σήμαινε πως εξανεμίζονται περιουσίες, εισοδήματα και ευκαιρίες, ή την επιλογή των δύσκολων μέτρων προσαρμογής, είσαι υποχρεωμένος να διαλέξεις τα δύσκολα αυτά μέτρα”.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πάντως πως “δεν επηρεάστηκε η εξωτερική πολιτική της χώρας από την οικονομική κρίση, τον δανεισμό, από το γεγονός ότι είχαμε και έχουμε ανάγκη από την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει συνάντηση σήμερα με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στα γραφεία της αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν, με κύριο θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της απειλής κατά των χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Το σημερινό πρόγραμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους ομολόγους του από Κατάρ και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), με θέμα τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Το βράδυ, θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.