“Δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Ελλάδα”

Σε διάψευση των όσων έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με σχέσεις τζιχαντιστών με τη χώρα μας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι

"δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. Άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα πλέον εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης και στα όσα συζήτησε με τον Μπαν κι Μουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

"Η συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, πρωτίστως το Kυπριακό, βεβαίως το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων" σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και ότι η κυβέρνηση θέλει μία λύση,

"η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και, πρωτίστως, μια λύση, η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος".

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε στη συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες με τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα για το ζήτημα του ονόματος και ξεκαθάρισε ότι  "η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, erga omnes. Άρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα καλόπιστα και παραγωγικά".