Επίσκεψη Κετσιάγνκ: Οι δρόμοι του μεταξιού περνούν από την Κρήτη

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την κοινή τους επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».

Επισκέψεις σε Κνωσό και Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρέθηκε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κρήτη και ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη χώρα μας. Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό της Κίνας και την αποστολή που τον συνοδεύει υποδέχθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, και βουλευτές .

Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, o Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό,

Μιλώντας στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Μουσείου, ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Ακολούθως, ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο ξένος επίσημος υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα. «Ο χρόνος είναι σαν το νερό» είπε και πρόσθεσε: «Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας». Πρόσθεσε, δε, πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Πριν τις ομιλίες, οι δύο πρωθυπουργοί, συνοδευόμενοι από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου και Γιάννη Ανδριανό, τους υφυπουργούς Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, τη γγ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και βουλευτές, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, από τον διευθυντή Γιώργο Ρεθυμνιωτάκη και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον αρχαιολογικό του πλούτο.

Το επίσημο πρόγραμμα του κ. Λι περιλάμβανε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και συνεχίστηκε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού συνοδεία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στην Κρήτη στις 9 το πρωί.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες, περίπου στις 11 το πρωί, παρέστησαν στα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ηρακλείου. Κατά την επίσκεψη των δύο πρωθυπουργών στο Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Σαμαρά τα επίσημα εγκαίνια των χώρων του ανακαινισμένου Μουσείου που παραδόθηκαν πρόσφατα προς χρήση.