Ες αύριον τα σπουδαία… είπαν τρόικα και Στουρνάρας

Χωρίς καταληκτική συμφωνία έκλεισαν οι χθεσινές συνομιλίες της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις από στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή.

Ανοικτά έχουν μείνει δημοσιονομικά αλλά και εργασιακά ζητήματα, ενώ φαίνεται πως οριστικά έκλεισε το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου από το υπουργείο Οικονομικών και στελέχη του υπουργείου του ανακοίνωσαν ότι δε θα υπάρξει νέα συνάντηση, καθώς όλα τα θέματα διευθετήθηκαν.

Διαβάστε: Συμφωνία για την κινητικότητα στο Δημόσιο - Έφυγε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, δεν έχει υπάρξει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - τρόικας και μένουν να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας "σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος" και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 10 το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP). Στη συνέχεια, περί τις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ληφθεί η "πολιτική απόφαση" για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Οι ίδιοι παράγοντες επεσήμαναν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση "έκλεισαν" τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ΦΠΑ, από εναλλακτικά μέτρα (όπως, π.χ. η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ.)

Όσον αφορά τη χρονική διορία του Eurogroup, φαίνεται πως η τρόικα θα ολοκληρώσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας την έκθεση αξιολόγησης και θα ενημερώσει σχετικά το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να γίνει η έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. 

Διαβάστε: Οι εκπαιδευτικοί μπλόκαραν τη συμφωνία με την τρόικα