“Ο φόρος ακινήτων θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες”

Καθησυχαστικοί ήταν σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στις δηλώσεις που έκαναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πρώτος βγήκε ο Φώτης Κουβέλης, που κατ' αρχήν επεσήμανε πως στη συνάντηση προέκρινε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, ενώ σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι η αρμόδια επιτροπή εργάζεται πάνω στο θέμα και ίσως την επόμενη εβδομάδα να υπάρχει κάποια κατάληξη.

Ερωτηθείς για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες, όμως διαβεβαίωσε πως η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και ότι το θέμα δεν επείγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να δίνει κανείς βάση στα σενάρια, καθώς απαιτείται ένα πολύ προσεγμένο σύστημα πολλών παραμέτρων, με στόχο να πληρώνουν “πολλοί όσο γίνεται λιγότερα”, ενώ υποστήριξε πως το δυσβάσταχτο τέλος ακινήτων έχει αποδώσει μέχρι τώρα, και “μπορούμε να αρχίσουμε την ανακούφιση”. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κάτι επείγον και αυτό που έχει σημασία είναι το σχέδιο να είναι δίκαιο και απλό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις ενισχύσεις του ΕΣΠΑ.

Χαρακτήρισε ακόμα σημαντικό γεγονός τον τερματισμό των απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς “χάρη στην υπεύθυνη στάση των συνδικαλιστών”, σε αντίθεση με την “ανεύθυνη στάση” άλλων συνδικαλιστών, ξεκαθαρίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνεται ένας κοινωνικός διάλογος.

Όσο για το πακέτο μέτρων στο οποίο κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τους αγρότες, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα σχέδιο που δίνει προοπτική και στους αγρότες, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά, τα οποία όπως ανέφερε πρέπει να πειστούν να πάνε στην ύπαιθρο, καθώς στη γεωργία θα στηριχθεί “το νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής”.

 

Δηλώσεις Στουρνάρα

Τη δέσμευσή του πως δε θα υπάρξουν νέοι φόροι στα ακίνητα και “ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε” επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως ενημέρωσε γενικά τους αρχηγούς για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, το Eurogroup της Δευτέρας και το Ecofin, ενώ σημείωσε πως μίλησαν σε γενικές γραμμές για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την άνοιξη.

Ειδικά για τον φόρο ακινήτων, τόνισε ότι το θέμα “δε μας βιάζει”, και ξεκαθάρισε και πάλι πως “ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε”.