Κίνδυνος οι τρεις κάλπες, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον κίνδυνο να μη παραπεμφθεί ούτε ο Γ. Παπακωσταντίνου αν οι συγκυβερνώντες υποκύψουν τελικά στις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες επισημαίνει η Κουμουνδούρου, στέλνοντας ένα σαφέστατο δείγμα των προθέσεών της για τις σημερινές αποφάσεις στην ολομέλεια της Βουλής.

Πρωτίστως η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για μεθόδευση. Κι από τη στιγμή που το θέμα πάει στην ολομέλεια είναι πολύ πιθανό να πάμε, λένε, σε τρεις κάλπες ή ακόμη και σε μία κάλπη με τρεις προτάσεις. Είναι προφανές, λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ότι οι  συγκυβερνώντες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τυχόν διαρροές και βεβαίως ο Α. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με την απαίτηση – εκβιασμό Βενιζέλου πάση θυσία να μη στηθεί κάλπη γι' αυτόν.

Δευτερευόντως σημειώνει πως αν πάμε σε μία κάλπη ανά πρόταση θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης για παραπομπή Παπακωσταντίνου 149 Βουλευτές, στην αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ 71 και τελικά ο πρώην υπουργός να μη παραπεμφθεί διότι ο νόμος απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Σ' αυτή πάντως τη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει να διασφαλιστεί τουλάχιστον ότι οι κυβερνητικοί Βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποφανθούν και για τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στις προτάσεις των άλλων κομμάτων και βέβαια θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να αθροιστούν οι ψήφοι.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως πιάνουν τόπο οι παραινέσεις της ηγεσίας προς τους Βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να προσέξουν τις δηλώσεις τους ειδικά για θέματα βίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες η επέμβαση της αστυνομίας στον υπό κατάληψη χώρο "Λέλα Καραγιάννη" δεν σχολιάστηκε από κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να προκληθεί ο συνήθης πόλεμος δηλώσεων με τον Σ. Κεδίκογλου, γεγονός που επέτρεψε στον Α. Τσίπρα και τους συνεργάτες του να "εκμεταλλευθούν" επικοινωνιακά το ταξίδι στη Γερμανία.

Ο τελευταίος επέστρεψε αργά χθες το βράδυ από το Μόναχο, σήμερα στις 12 θα ενημερώσει τον Κ. Παπούλια για το ταξίδι του στη Γερμανία και την Πέμπτη θα πρέπει να βρει χρόνο ώστε από τη Βουλή κι από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκαρντ να μεταβεί το βράδυ στις 7 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου, "Η Κοινωνία στο Απόσπασμα. Τρίτο μνημόνιο: Η βίαιη εσωτερική υποτίμηση". Μαζί του στο πάνελ θα είναι ο καθηγητής Πολιτικών Θεωριών Νίκος Κοτζιάς, ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Χατζηνικολάου.