Πότε και ποιος έκανε την αντιγραφή της λίστας Λαγκάρντ

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως το news.gr από τις δικαστικές έρευνες γύρω από το ποιος, πότε και πώς άλλαξε τα στοιχεία της λίστα Λαγκάρντ, τα οποία δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση. Τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι εμπλέκουν ακόμα περισσότερο το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά πιθανότατα και τον Ιωάννη Διώτη, ενώ ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το στικάκι με τα αλλοιωμένα στοιχεία – που έχουν στη διάθεσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς – αποτελεί αντίγραφο από κάποιο άλλο – επίσης αντιγραμμένο αρχείο. 

ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, το αρχείο αντιγράφτηκε στις αρχές Ιουλίου του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Το στικ αυτό είναι το ίδιο, που είχε ο κ. Βενιζέλος στα χέρια του και απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ή ΔΙΩΤΗΣ Ο ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΑΣ ;

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι δικαστικές αρχές συμπεραίνουν ότι ή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ή ο Ιωάννης Διώτης έκαναν αυτή την αντιγραφή. Θεωρούν επίσης βέβαιο ότι υπάρχει και άλλο ένα στικ, που εμπεριέχει το αρχείο της πρώτης αντιγραφής και η τύχη του οποίου αγνοείται.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Τα ίδια στοιχεία αποκλείουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο από αντιγραφέα,. Κι αυτό, γιατί τόσο ο Ιωάννης Διώτης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν παραδεχθεί ότι το ραντεβού έγινε δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οπότε και το usb παραδόθηκε στον τότε επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΝΟΘΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΟΙ ΔΙΩΤΗΣ-ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ

Το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της νόθευσης εγγράφου από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εξετάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, που κάλεσαν σήμερα τους Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη σε ανωμοτί καταθέσεις. Οι δύο πρώην υπεύθυνοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα, καλούνται να λογοδοτήσουν ως ύποπτοι για το συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ έχουν ήδη δώσει εξηγήσεις για δύο άλλα ενδεχόμενα αδικήματα, αυτά της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, και όπως φαίνεται θα είναι και οι τελευταίοι που θα περάσουν από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων πριν κηρύξουν το πέρας της έρευνας τους.