Πέρασε η τροπολογία για τη “13η σύνταξη” – “Παρών” από τη ΝΔ

195 "ναι" από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψηφίστηκε η τροπολογία για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει “παρών” και το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων να απέχουν από τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, επί συνόλου 257 ψηφισάντων βουλευτών, η τροπολογία ψηφίστηκε με 196 ψήφους υπέρ, ενώ "παρών" ψήφισαν 61 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή - Πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ Πολάκη και Γεωργιάδη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, τα αίματα άναψαν ουκ ολίγες φορές, με το σοβαρότερο φραστικό επεισόδιο να καταγράφεται μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του κ. Πολάκη, χαρακτηρίζοντας τον «κότα λειράτη». Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη, που του αντέτεινε ότι «εμείς δεν προσκυνήσαμε, δεν γλείψαμε σε αυτή τη ζωή όπως έκανες εσύ» και προσέθεσε: «Εμένα δεν με κρατά κανείς όπως εσένα με τα ραβασάκια που έστελνες στο ΚΕΛΠΝΟ εσύ και η γυναίκα σου».

Ο κ. Γεωργιάδης τον κάλεσε να καταθέσει αμέσως τα ραβασάκια, διαφορετικά -όπως είπε- θα τον πάει στα δικαστήρια, ενώ τον αποκάλεσε «γαϊδούρι», «απατεώνα», «κότα λειράτη», και τον κατηγόρησε ότι «κρύβεται πίσω από τα κρητικά του μουστάκια».

Τον λόγο ζήτησε και πήρε και ο πρώην υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς για να απαντήσει στις κατηγορίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για υψηλή τιμολόγηση ιατρικής πράξης όταν ήταν υπουργός Υγείας. «Θα σε κλείσω φυλακή», «αλητήριε», «πουλακίδα» ήταν μερικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Σαλμάς κατά του κ. Πολάκη.

Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Σαλμά

Ο κ. Σαλμάς είχε νωρίτερα έντονο φραστικό επεισόδιο και με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, αναφορικά με την ονομαστική ψηφοφορία για τη “13η σύνταξη”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για τυχαία στιγμή, αλλά για μία στιγμή που η Βουλή θα πρέπει να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της κυβέρνησης, της χώρας να κάνει τα αυτονόητα», επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως είναι και ατομική και συλλογική αυτή η ευθύνη, «είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε Δημοκρατίας».

«Όλα τα κόμματα σας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση» στην τροπολογία, ανέφερε με την σειρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς και αμφισβητώντας τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης, ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Γιατί κάνετε ονομαστική ψηφοφορία;». «Θέλετε να μεταφέρετε εδώ το πρόβλημά σας και να πείτε έξω ότι και τα άλλα κόμματα θέλουν», είπε και αντιπαρέβαλλε την πολιτική της ΝΔ, λέγοντας πως «Και εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά τα λύναμε τα θέματα με αποτελεσματικότητα». «Έλεος με το λαϊκισμό. Ονομαστική για να πείτε τι; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;», διερωτήθηκε ο κ. Σαλμάς και υπογράμμισε «Πρέπει μετά να πείτε ότι αυτό το επίδομα ανήκει σε όλα τα κόμματα».

«Δεν κατάλαβα τι αμφισβητείτε. Αμφισβητείτε τους στόχους και την επίτευξή τους; Δεν υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι; Τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, και αναφέρομαι στον Β. Σόιμπλε, και αισθάνονται την ανάγκη ο Μοσκοβισί και ο Πιτέλα να του απαντήσουν, τι θέση παίρνετε; Μία αμήχανη στάση άκουσα, που μπορώ να την εξηγήσω από την ιδεολογική και πολιτική σας συγγένεια με τον Σόιμπλε. Αν υπαγορεύεται η πολιτική σας στάση από τέτοιες απόψεις, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ που είπε ότι θα κάνει ότι πει ο Σόιμπλε, πείτε το για να το γνωρίζουν οι πολίτες, να το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Αλλιώς θα θυμίζετε τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για δεύτερη φορά. Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας και να συμπαραταχθείτε με το εθνικά αυτονόητο. Πείτε μας τι θα κάνετε», επανήλθε κ. Σκουρλέτης.

«Μέρισμα στους φτωχούς δίνεις όταν έχεις πραγματικό πλεόνασμα από παραγωγή πλούτου, αλλά εσείς πήρατε από τις συντάξεις περισσότερα από αυτά που επιστρέφετε σήμερα. Για παράδειγμα πήρατε εισφορές υπέρ υγείας για ΕΟΠΥΥ και δεν τα δώσατε στον ΕΟΠΥΥ. Πού τα πήγατε; Αυτό λέγεται πολιτικό τρικ και έχετε 1,4 δισ. ληξιπρόθεσμα στον ΕΟΠΥΥ που χρωστάτε στην αγορά. Που είναι το πλεόνασμα; Δεν γίνεται με τρικ και τερτίπια να μοιράζετε λεφτά. Σοβαρευτείτε» ανταπάντησε ο Μάριος Σαλμάς.

Χατζηδάκης: Ναι στην ενίσχυση, όχι στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την επαναφορά της κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρότεινε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας ότι τότε η ΝΔ θα την υπερψηφίσει.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης επέκρινε την κυβέρνηση για την σπουδή να καταθέσει τώρα την τροπολογία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατηγορώντας την, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι εκλογές και ο περιορισμός της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι συνταξιούχοι. «Γι' αυτό και δεν περίμεναν να συνεννοηθούν με τους εταίρους, μέχρι τον Μάρτιο και προχώρησαν σε αυτή την κίνηση που έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, όπως φάνηκε από τις επίσημες θέσεις του Eurogroup και του ESM», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Με το σκεπτικό αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρότεινε να αποσυρθεί προσωρινά η τροπολογία και να επανακατατεθεί, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς, έτσι ώστε να μην διακυβευτεί η ομαλότητα και η πορεία της διαπραγμάτευσης και της Οικονομίας. Ο κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές, ότι σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα υπερψηφίσει την τροπολογία, διαφορετικά θα επιμείνει στη θέση «παρών», διευκρινίζοντας ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει «ναι» στην ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά λέει «όχι» στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Λεβέντης: Βγάλτε μόνοι σας το φίδι από την τρύπα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει τελικά στη συναίνεση που εγώ ζητάω εδώ και καιρό. Θέλετε τη συναίνεση αλά καρτ», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε: «Τι ονομαστική ψηφοφορία ζητάτε; Εγώ έχω ζητήσει συναίνεση και εσείς δεν έχετε συμφωνήσει. Αφού μπορείτε μόνοι σας, γιατί ζητάτε την ψήφο των άλλων κομμάτων; Bγάλτε το φίδι μόνοι σας από την τρύπα. Όταν τα πράγματα είναι καλά, μόνοι σας και όταν δεν είναι, όλοι μαζί».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚ εκτίμησε, αναφερόμενος στις συντάξεις, ότι οδηγούμεθα σε συντάξεις 1.200 ευρώ μικτά. «Το ΔΝΤ είπε ότι οδηγούμεθα σε 1.200 ευρώ μικτά, η μεγίστη σύνταξη. Άρα, αν αφήσουμε ανέγγιχτο το σύστημα των συντάξεων, να ξέρετε ότι το μέγιστο των συντάξεων θα είναι 1.200 μικτά. Θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει στις συντάξεις πριν από χρόνια, γιατί το μέλλον είναι δυσοίωνο», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης.

Παππάς: Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη...

Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στην ΝΔ, όταν οι βουλευτές της πάνε στις περιφέρειές τους και μιλήσουν στους συνταξιούχους, ευχήθηκε με σκωπτικό τόνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Παππάς, αντιπαρέβαλε στην κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν κινδυνεύει η διαπραγμάτευση από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του κ. Σόιμπλε, του Πιερ Μοσχοβισί, ο οποίος επίσης είπε ότι δεν κινδυνεύει η διαπραγμάτευση από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είπε ότι οι αποφάσεις για το χρέος ήταν άνευ όρων και δεν μπορεί να επερωτώνται ξανά.

«Ας περιμένετε τις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και την επέκρινε ότι ασκεί αντιπολίτευση κομίζοντας -όπως είπε- σενάρια ότι δήθεν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεονάσματα, άκουσον- άκουσον σε τι νούμερο, στο 3,5% «όταν δεν υπάρχει συμφωνία κι όταν εκείνοι υπέγραψαν τις συμφωνίες του 5%, του 6% και του 7% πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Η προπαγάνδα για τις περικοπές δεν έχει όριο. Η ΝΔ, όταν έλεγε «ναι» στο δημοψήφισμα, διαδήλωσε για την περικοπή στο ΕΚΑΣ. Αυτά ο κόσμος τα κοιτάει και τα μετράει» προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμά πετυχαίνει γιατί έχει χαμηλά πλεονάσματα και γιατί το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης παίρνει μέτρα για την κοινωνική προστασία. «Αποδεικνύεται από την στάση της ΝΔ σήμερα ότι η στράτευσή της στο "μένουμε Ευρώπη", δεν ήταν να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να μείνει η Ευρώπη όπως έχει, της λιτότητας. Αυτή τη μάχη θα τη χάσουν οι δυνάμεις της λιτότητας στην Ευρώπη διότι η κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματική διπλωματία», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Τέλος, ο υπουργός χαιρέτισε την στάση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «κομμάτων που ασκούν δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», για την υπερψήφιση της τροπολογίας και την δήλωση της κ. Γεννηματά που είπε ότι η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι εναντίον και της Ελλάδας και των πολιτών της. «Εναντίον και της Ευρώπης, προσθέτουμε εμείς», κατέληξε.

Θεοδωράκης: Εμείς δε θα γίνουμε κομπάρσοι στα σχέδιά σας

Κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, για την στάση που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Απέναντι σε όσους από την Ευρώπη «κουνούν το δάκτυλο» προς την χώρα μας, ο κ. Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα, πως μεν η ελληνική κοινωνία πληρώνει τα δικά της λάθη, αλλά αυτό «δεν μειώνει τις ευθύνες του Σόιμπλε και όλων των άλλων, που επιμένουν σε αδιέξοδους δρόμους και πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν το ευρώ». Ταυτοχρόνως, ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους συνταξιούχους για να «ενώσει» την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αλλά και για να συγκρουστεί με την Ευρώπη. Αμφισβητώντας δε εντόνως τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ο κ. Θεοδωράκης είπε, πως «εμείς δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στα νέα σχέδιά σας».

Ανακοινώνοντας και αιτιολογώντας ο ίδιος την επιλογή του Ποταμιού, να απέχει από την ψηφοφορία της Βουλής, έθεσε προς την κυβερνητική πτέρυγα το ερώτημα: «Τι προσπαθείτε να στήσετε αυτές τις ημέρες, έχετε επίγνωση ή αυτοσχεδιάζετε;». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση, ότι δεν συζήτησε, στην συζήτηση του προϋπολογισμού, εάν υπάρχουν πλεονάσματα και για το που θα μπορούσαν αυτά να κατευθυνθούν και διερωτήθηκε γιατί έγινε αυτό. «Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος… αλλά η συνεννόηση δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στιγμής, ούτε γίνεται επίκλησή της κατόπιν εορτής», είπε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε επίσης, ότι κι ίδιοι οι συνταξιούχοι «που φώναζαν πριν λίγο έξω στους δρόμους», ξέρουν ότι αυτό το επίδομα είναι ένας αντιπερισπασμός για τα μέτρα και τους φόρους που έρχονται.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε, ότι από την μια πλευρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σκορπά χρήματα, έχοντας δημιουργήσει 121 νέους φορείς του Δημοσίου για να τακτοποιήσει ημετέρους και από την άλλη βάζει νέους υπέρογκους φόρους, ενώ συνεχίζει να αγνοεί τις ανάγκες των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, αλλά τις μικρότερες παροχές για τους ανέργους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το 70% των μη απασχολούμενων, δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ επίδομα και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Ταμείο, το οποίο θα ενισχύεται από χρήματα που θα προέρχονται από τις περιστολές των δαπανών του κομματικού κράτους.