Τσίπρας: Εμάς μας ενώνει η εντιμότητα αλλά εσείς είστε για την καρέκλα

"Τους έχουμε όλους απέναντι και θέλει γενναιότητα ψυχής για να το κάνεις αυτό", τονίζει ο πρωθυπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες

"Κύριε Μητσοτάκη ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής και διαβάσατε την ομιλία που σας είχαν γράψει, σαν να μην ακούσατε τίποτα", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στην Βουλή, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

"Κύριε Μητσοτάκη, δεν απαντήσατε ούτε για την Siemens, ούτε για τον Κήρυκα Χανίων. Περιμένουμε μια απάντηση, αν δεν απαντήσετε, τότε για σας δεν δωροδοκήθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την Siemens, δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία που πλήρωσαν ακόμα και το τηλεφωνικό σας κέντρο, δεν επισπεύσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δεν κωλυσιέργησαν δικαστικοί λειτουργοί την μετάφραση για να μην γίνει δίκη, δεν είχατε πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: “Αν θέλετε συμφωνίες αλήθειας, να έχετε το θάρρος να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε αλήθειες”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας πως “γι' αυτά τα κόκκινα δάνεια κάποιοι πολίτες που δεν προστατεύονται, είδαν να γίνονται πλειστηριασμοί. Εσείς τι θα δώσετε;".

"Καταφέραμε και προστατεύσαμε το 95% της πρώτης κατοικίας μέχρι 280.000 ευρώ", υποστήριξε ο πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, έτσι ώστε "όπως προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία των φτωχών ανθρώπων από τις τράπεζες, να τις προστατεύσουμε και από το δημόσιο".

Αναφορικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “επειδή περιορίσαμε την προσφορά, δημιουργήσαμε αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό. Κλείστηκαν επί τρεις ημέρες στην Γενική Γραμματεία και δεν ήξεραν που έχει φθάσει το ποσό. Γι' αυτό πήραμε τα 256 εκατομμύρια”.

“Αυτό που κάνουμε έχει μια πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα: Κι άλλες κυβερνήσεις το προσπάθησαν, αλλά έκαναν πίσω. Δεν είναι εύκολο πράγμα, από το πρωί ως το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι να διαστρεβλώνουν τα πάντα”, πρόσθεσε. “Εμείς τους έχουμε όλους απέναντι και θέλει γενναιότητα ψυχής για να το κάνεις αυτό. Δώσαμε υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι θα πάμε ως το τέλος. Μας ενώνει η εντιμότητα. Εσείς είστε για την καρέκλα. Αυτήν χάσατε, γι' αυτό φωνάζετε”.

"Δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε αθώοι του αίματος. Το μόνο που θέλετε να πείτε στον ελληνικό λαό είναι ότι "όλοι ίδιοι είναι". Το τεκμηριώσατε αυτό με την Καλογριτσιάδα. Δεν το ήξερα ότι η διαπλοκή 40 χρόνια στον τόπο είχε το όνομα Καλογρίτσας. Όμως δικοί σας συνεργάτες τον ξέρουν καλύτερα από ότι εμείς. Πείτε μας σε τι τον ευνοήσαμε; Θέλετε να αντιπαραβάλουμε όλους έχετε ευνοήσει εσείς όλα αυτά τα χρόνια; Τα δημόσια έργα; Τους καναλάρχες που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για τις συχνότητες; Φτάσατε στο σημείο να πείτε ότι ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει γιατί πήρε 250 εκατ. το δημόσιο", είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Λέτε ότι ο κ. Σαββδίδης ήταν λαγός. Εγώ δεν ξέρω κανέναν λαγό που να πληρώνει 20 εκατ. προκαταβολή κι άλλα 60 στην πορεία. Άμα εσείς ξέρετε τέτοιους λαγούς που να πληρώνουν εκατομμύρια, να πάμε όλοι για κυνήγι να πιάσουμε κάνα λαγό να οικονομήσουμε σε αυτόν τον τόπο", είπε εν μέσω χειροκροτημάτων από τη πτέρυγα που κάθονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε εξάλλου προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του σήμερα, έκανε απόπειρα bullying στους δικαστικούς".

Επιτέθηκε εξάλλου και στο ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως “δεν άκουσα κουβέντα από την κ. Γεννηματά τι θα γίνει με τα θαλασσοδάνεια και αν θα τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό”. Πρόσθεσε ότι άκουσε από την κ. Γεννηματά περί “ορφανών του Τσοχατζόπουλου”, λέγοντας ότι αυτό αφήνει υπονοούμενα για συνενοχή, και την κάλεσε να μιλήσει με “διευθύνσεις και ονόματα”, διαφορετικά θα είναι “κοινή συκοφάντης”.

“Ποιοί είναι οι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ;”, είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να “μην ρίχνει λάσπη και να μιλήσει με ονόματα”.

Διευκρινίσεις για το Eurogroup

Ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο μετά την δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη και απαντώντας σε αναφορές του, είπε ότι "ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτά που είπατε κ. Μητσοτάκη, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε τις ανακοινώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα 15 προαπαιτούμενα"

"Το 1,1 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή χρεών και το 1,7 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το 1,7 πρέπει να υπάρχει πλήρης αναφορά, να υπάρχουν εκθέσεις και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το 1,7 δισ. δεν θα δοθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ότι δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα, είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε ομόλογα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Η τριτολογία του πρωθυπουργού

Τη δέσμευση ότι με την κυβέρνησή του «η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της» κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την 8ωρη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή. Ευχήθηκε να ήταν συμπαραστάτης του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν επέλεξε το στρατόπεδο αυτό. 

Στην τριτολογία του μίλησε για δύο παραδοχές του κ. Μητσοτάκη, για την Siemens και τον «Κήρυκα Χανίων». Ειδικότερα, «μάθαμε από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο Siemens». Αλλά, συνέχισε, πράγματι ο κ. Μητσοτάκης αποπλήρωσε τον τεχνικό εξοπλισμό του γραφείου του, αλλά μόνο όταν έσκασε η υπόθεση. Και επικαλέστηκε επιστολή της ιδιαιτέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κυρίας Τσακάλου προς τον προϊστάμενό της, ότι ο κ. Φίσερ (τα κεντρικά δηλαδή της εταιρείας) δεν αποδέχονται να πληρώσουν τον εξοπλισμό του κ. Μητσοτάκη.

Στην άλλη υπόθεση, διαπίστωσε ότι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι θα μπει σε ρύθμιση για τον «Κήρυκα Χανίων», δήλωση που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενη δήλωση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι το δάνειο το έχει αναλάβει ένας εκ των εγγυητών. 

«Ο καθένας στον τόπο αυτό έχει τη διαδρομή και την περπατησιά του», σημείωσε συμπερασματικά και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι από «την πρώτη στιγμή συμμάχησε με τις πιο ακραίες δυνάμεις του μιντιακού κύκλου».

Παράλληλα, υπογράμμισε την απουσία από τη συζήτηση, τριών πρώην προέδρων της ΝΔ, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και «κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι η απουσία αυτή είχε ένα βαθύτερο νόημα», παρατήρησε. 

Όσον αφορά τα δάνεια των κομμάτων, ακόμη και το 100% της κρατικής επιχορήγησης προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δοθεί στις τράπεζες, θα απαιτηθούν 122 χρόνια να αποπληρώσει τα δάνειά της η ΝΔ και 443 χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δάνειο 8 εκατομμυρίων που εξυπηρετεί, ανέφερε απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και για τους πλειστηριασμούς, μετά από ενημέρωση που είχε από δήμαρχο Ευόσμου Πέτρο Σούλα, δεν υπάρχει καμία εργατική κατοικία στον εν λόγω Δήμο (σ.σ. νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υποστηρίξει πως βγαίνουν σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες). Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν έχει γίνει πλειστηριασμός α’ κατοικίας, κατέληξε.