Τσακαλώτος: Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπήρχαν οι Podemos!

“Είχαμε μία εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα, και θα φανεί στο τέλος αν μπορέσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα πριν από έναν χρόνο υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε από την αρχή ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν θα ήταν εύκολη, και όλοι στην κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη κατάσταση, ωστόσο κάνοντας και μία αυτοκριτική επεσήμανε ότι δεν είναι σίγουρος αν η κυβέρνηση προετοίμασε και τους πολίτες για αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

“Είχαμε μία εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα, και θα φανεί στο τέλος αν μπορέσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα”, σημείωσε.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε πως αυτό έδωσε ώθηση στον κόσμο και έδειξε ότι η αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έρθει και από τα αριστερά, και όχι μόνο από ακροδεξιές λογικές τύπου Λεπέν και Φάρατζ, ενώ υποστήριξε πως η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε και άλλα αριστερά κινήματα στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχε και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, δεν θα υπήρχαν και οι Podemos”.

"Η απάντηση στο δημοψήφισμα ήταν πολυσύνθετη. Οι πολίτες είχαν μπροστά τους μια συμφωνία που κατέγραφε όχι τον κοινό τόπο βάση του οποίου διαπραγματευόμασταν εμείς, αλλά την αρχική θέση των θεσμών. Είχαν μπροστά τους μια συμφωνία που δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης" και την καταψήφισαν, σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα capital controls, σχολίασε πως αντίθετα με αντίστοιχους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα αυτοί δεν έχουν επιβληθεί σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, κι έτσι υπάρχει η δυνατότητα π.χ. για ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ υπογράμμισε πως το υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα φιλελευθεροποιεί το καθεστώς των capital controls, και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει μία νέα ρύθμιση για τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό.

Όσο για το πότε θα αρθούν τα capital controls, σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η χώρα θα επιστρέψει, όπως αναμένεται, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και από το πότε ο κόσμος θα πειστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές και θα αρχίσουν να επιστρέφουν σε αυτές οι καταθέσεις των πολιτών.

Ερωτώμενος, για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και άλλων οικονομολόγων, όπως του κ. Στουρνάρα, ότι η περσινή διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. "Μου κάνει εντύπωση άνθρωποι πανεπιστημιακοί, που αν καθόμαστε σε ένα τραπέζι δεν θα λεγαν τέτοια πράγματα, να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο", τόνισε και εξήγησε πως το νέο δάνειο της Ελλάδας ήταν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, να ανακυκλώσουμε παλαιά χρέη και να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες. "Ότι το κόστος ήταν 100 δισ. ευρώ δεν υπάρχει επιχείρημα που να το στηρίζει, θα συνεχίζουν να το λένε και ελπίζουν να πιάσει", υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναγνώρισε πως η σκληρή στάση του όσον αφορά στο ελληνικό χρέος ευνόησε την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο τόνισε: "Ως πανεπιστημιακός και ως υπουργός λέω πως αυτό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση χωρίς το ΔΝΤ. Αντιλαμβάνομαι, όμως, τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων".

Εκτίμησε εξάλλου πως από εδώ και στο εξής η κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη, ενώ ερωτηθείς για τον "κόφτη" απάντησε: "Δεν θα μπει ποτέ κόφτης. Ο κόφτης θα μπει αν δεν πιάσουμε τους στόχους μας. Για εφέτος είναι 0,5% πλεόνασμα και θα τον πιάσουμε".