Κατρούγκαλος: Τελειώνουμε τις συντάξεις πολλών ταχυτήτων

Ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την συνέντευξη τύπου για το Ασφαλιστικό.

«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ για την προσωπική διαφορά είπε: «την εγγυόμαστε για πάντα».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» επεσήμανε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι λαμβάνεται μέριμνα για ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα μπλοκάκια.

«Είναι προφανές πως στο πλαίσιο της ισονομίας, όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση», πρόσθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι θα γίνει με τα μπλοκάκια

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια» για τα οποία είπε ότι στο σχέδιο προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.