Συμβούλιο Αρχηγών: Σε τοίχο το σχέδιο Τσίπρα για μέτωπο για το ασφαλιστικό

Μαραθώνια η σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Διαβάστε τις σχετικές εξελίξεις:

20.06 Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Το ανακοινωθέν

19.57 Γεννηματά: Δεν ψηφίζεται από μας μείωση συντάξεων

19.51 Κουτσούμπας: Τσακώνονται τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο

19.18 Λεβέντης: Ποια συμφωνία; Έχουν ήδη υπογράψει μείωση συντάξεων

19.09 Πλακιωτάκης: Δεν θα δώσουμε σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση

18.49 Καμμένος: Οι πολιτικοί αρχηγοί μας έδωσαν εντολή να μην κόψουμε καμία σύνταξη

Ωστόσο η πρόταση αυτή φαίνεται πως βρήκε σε… τοίχο αφού συνάντησε την άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Πλακιωτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης αλλά και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αρνήθηκαν και την πρόταση του κ. Τσίπρα για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Λίγο μετά τις 17.30 υπήρξε διακοπή κατά την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν με τους συνεργάτες και τους συμβούλους τους.

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς. Πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση σε όποια απόφαση και αν ληφθεί επί του θέματος. 

Σχετική σύγκλιση απόψεων υπάρχει και για το θέμα της αλλαγής εκλογικού νόμου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Σημείο τριβής απετέλεσε και το θέμα της εγκατάστασης των hot spots για την υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα. Πάντως το προσφυγικό αναμένεται να είναι το μοναδικό θέμα πάνω στο οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.