Παρουσία Τσίπρα η πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων

Στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο θα παρευρεθούν το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο αναπληρωτής υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας.

Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών με την πρώτη ομάδα 30 ατόμων αιτούμενων άσυλο, λίγο πριν τις 7 το πρωί, πριν την αναχώρηση της πτήσης τους για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης που εφαρμόζει η ΕΕ.

“Αύριο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα η πρώτη πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Κατά το τρέχον έτος, έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στην ΕΕ μέσω Ελλάδας πάνω από 600.000 άτομα”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι “η σημερινή μετεγκατάσταση σηματοδοτεί μια συμβολική στιγμή, αλλά αποτελεί και ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα, μιας διαδικασίας που πρέπει να καταστεί συστηματική. Πρέπει τώρα να επιταχύνουμε, να αποκτήσουμε πλήρως λειτουργικά 'κομβικά σημεία' (hotspots) και να μετατρέψουμε την μετεγκατάσταση σε μια σταθερή διαδικασία. Συγχαίρουμε το Λουξεμβούργο που έγινε το πρώτο κράτος-μέλος, το οποίο προχωρεί στην μετεγκατάσταση ατόμων από την Ελλάδα, καθώς και για τις πολιτικές του προσπάθειες ως χώρα προεδρεύουσα του Συμβουλίου για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα. Υπολογίζουμε ότι όλα τα κράτη-μέλη, θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να ακολουθήσουν περισσότερες μετεγκαταστάσεις, από την Ελλάδα και την Ιταλία”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στις 7:30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα ΜΜΕ των Αλέξη Τσίπρα, Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Άσελμπορν και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Κατόπιν, στις 9:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ. κ. Σουλτς, Άσελμπορν και Αβραμόπουλο, ενώ στις 10.30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους.

Στις 11:30 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θα επισκεφθούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.

Στις 12:30 ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθεί το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.