Reuters: Η “χαμένη γενιά” του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τον Τσίπρα

Για “χαμένη γενιά” του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εγκαταλείπει τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την υποχώρησή του στις απαιτήσεις των δανειστών, κάνει λόγο σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως η υποστήριξη των νέων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε η “ραχοκοκαλιά” του κόμματος στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει μειωθεί δραματικά.

Το άρθρο αναφέρεται στο κύμα αποχωρήσεων από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν από τους αποχωρήσαντες να δηλώνει: “Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν τελειώσει, πολύ λίγοι μένουν πίσω”.

Πολλοί μάλιστα είναι οι νέοι που δηλώνουν εξοργισμένοι από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και προσανατολίζονται στις επικείμενες εκλογές να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα ή να απόσχουν.

“Δεν προσπάθησε αρκετά”, υποστηρίζει για τον Αλέξη Τσίπρα ο 22χρονος φοιτητής Γιάννης Αγγελίδης, που στις τελευταίες εκλογές είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. “Είχε μία ευκαιρία και την έχασε. Αν είχε υλοποιήσει έστω μέρος όσων είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό”.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, μεγάλο μέρος των οποίων στις τελευταίες εκλογές είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύονται να βρουν ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν αυτή τη φορά.

“Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Ήμουν υποστηρίκτρια, αλλά δεν είμαι περήφανη γι' αυτό”, δηλώνει η 24χρονη φοιτήτρια Νεφέλη Τσικρίκα. “Αλλά και πάλι, είσαι σε αδιέξοδο, δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις. Υπάρχει καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη να κυβερνήσει ή είναι δεσμευμένη από τις απαιτήσεις ξένων δυνάμεων;”, διερωτάται.

Έτσι, οι εκλογές που ξεκίνησαν σαν κάτι “εύκολο” για τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν εξελιχθεί σε κάτι “εξαιρετικά περίπλοκο”, σχολιάζει ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Marc, Θωμάς Γεράκης. “Το βασικό ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τους παλιούς του ψηφοφόρους;”.

Πάντως, όπως σημειώνεται στο άρθρο, “υπάρχει ακόμα χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει την υποστήριξη. Οι ερευνητές λένε ότι περίπου οι μισοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ειδικά οι γυναίκες, είναι πρώην υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ”.