Τσίπρας: Ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται

Στο εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία "θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές"

"Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε έκτακτο συνέδριο στις αρχές του Σεπτέμβρη. 

"Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές.Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία άρπα-κόλλα" τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον φόβο του ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη καθώς, “μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. 

"Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα". 

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες και πρώτος ο ίδιος φέρει την ευθύνη. "Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σσ να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία" είπε χαρακτηριστικά. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα και γιατί προχώρησε στο τρίτο μνημόνιο λέγοντας ότι ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ και ότι “οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός,  που μας δίνει όμως  τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια".