Το Ελληνικό σχέδιο είναι συγκερασμός, ενώ των δανειστών πισωγύρισμα

 Σχετικά με το σχέδιο προτάσεων της Ελλάδας, πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν ότι 

 
1.Το σχέδιο προτάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά σύνοψη του προγράμματός της, αλλά καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group. Πρόκειται για το πλαίσιο / βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας.
  
2. Η πρόταση, αντιθέτως, των δανειστών παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 
 
3. Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση.

 

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Πάνω από 70 λεπτά κράτησε η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους συνομιλητές του ότι η πρόταση των δανειστών δε μπορεί να γίνει δεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης, καθώς δεν ενσωματώνει την πρόοδο που έγινε στο Brussels Group και γυρίζει τις συζητήσεις 4 μήνες πίσω. Η συζήτηση πάντως έγινε σε καλό κλίμα, παρά την απόσταση που χωρίζει τις θέσεις Ελλάδας και θεσμών.

Η επικοινωνία των τριών ηγετών ήρθε λίγες ώρες μετά την συνάντηση των Βρυξελλών και την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να αποδεχθεί τις προτάσεις των πιστωτών, αλλά και την σταθερή θέση που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας προς συνεργάτες του σήμερα ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές ακραίες προτάσεις.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.