“Η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή κυβέρνησης”

Το σκωτσέζικο ντους που μας έχουν επιβάλλει οι «Εταίροι» έφτασε στα όριά του. Αν τραβήξει κι’ άλλο αυτό το πρωτοφανές παζάρι, τα «σούρτα φέρτα» με τους Ευρωπαίους, το τίμημα θα είναι τεράστιο για τη χώρα και για την κυβέρνηση. Η αβεβαιότητα για την κατάληξη του παζαριού, είναι ο χειρότερος αργός θάνατος για την ελληνική οικονομία. Υπονομεύει τη λειτουργία της, τις όποιες λίγες ελπίδες ανάκαμψης και την ίδια την κυβέρνηση. Οι κυβερνώντες οφείλουν να αφουγκραστούν την οικονομική παραλυσία, την αγορά, την πιάτσα όπου τίποτα δεν κινείται,.

Δεν αποκλείεται αυτή η ίδια η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση στη λήψη της όποιας απόφασης, να οδηγήσει τελικά στην ανατροπή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα προκαλέσει γλυκιά ικανοποίηση στους «Εταίρους» και στην υπερκυβέρνηση του Βερολίνου, όσο και αν η Αγγέλα Δωροθέα Μέρκελ, παριστάνει  ότι δήθεν «φλερτάρει» με τον Αλέξη.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές  που δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχτεί. Κατά την άποψή μας, αυτές αφορούν κυρίως τα ακόλουθα θέματα : «μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εργασιακά, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και δημόσιων φορέων όπως η ΔΕΗ, πλειστηριασμοί για πρώτες κατοικίες, όχι στην υφεσιακή και αντιαναπτυξιακή πολιτική, στη μόνιμη και αδιέξοδη λιτότητα, στην απαίτηση για μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, στη μη χαλάρωση των δανειακών βαρών της χώρας».

Όπως έχουν εξελιχθεί οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις των «Εταίρων» με την ελληνική κυβέρνηση, η τελευταία έχει σήμερα τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ, μόνιμη ή προσωρινή και με διπλό νόμισμα για ένα μεγάλο διάστημα. Η δεύτερη είναι ο συμβιβασμός με υποταγή στις βασικές απαιτήσεις του Βερολίνου. Και η τρίτη είναι η παράταση των διαπραγματεύσεων στο διηνεκές. Κατά την άποψή μας, η πρώτη είναι η καλύτερη λύση, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο. Η δεύτερη είναι κακή λύση, της οποίας οι αρνητικές επιπτώσεις θα διαφανούν στο όχι μακρινό μέλλον. Η τρίτη, η αέναη παράταση των διαπραγματεύσεων, είναι κάκιστη, είναι η χειρότερη απ’  όλες. Η μη λήψη όποιας απόφασης είναι χειρότερη από τη λήψη μιας κακής απόφασης. Το εφεύρημα της λεγόμενης «δημιουργικής ασάφειας» λειτουργεί υπέρ των «Εταίρων» και σε βάρος των Ημετέρων.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες δις. ευρώ δραπετεύουν στο εξωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κινητό πλούτο της χώρας σε χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα μέσα από τα χιλιάδες τοκογλυφικά ανταλλακτήρια που έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γωνιά των πόλεων. Τα οποία αμφιβάλουμε αν υφίστανται τον οποιονδήποτε έλεγχο. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, ο ανθρώπινος πλούτος και το μέλλον της χώρας, ξενιτεύονται στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασιακής στέγης. Η Ελλάδα καταρρέει οικονομικά και δημογραφικά.

Το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και περίπου το ίδιο συμβαίνει στις ιδιωτικές συναλλαγές. Η οικονομική αβεβαιότητα σμπαραλιάζει την οικονομία. Όταν η συμφωνία της Γιάλτας  χρειάστηκε μόλις μια ημέρα για να ολοκληρωθεί, είναι αδιανόητο η όποια συμφωνία με τους «Εταίρους»  να παρατείνεται στο διηνεκές. 

*Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην οικονομική της εργασίας