Τσίπρας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ευρωπαϊκό γεγονός

«Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» ήταν το θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός εκφώνησε την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της εθνικής επετείου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελληνική Επανάσταση «είναι γνήσιο πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού, ενσωμάτωσε τις ιδέες και τις αξίες που διακινήθηκαν από τη Φιλική Εταιρεία, αποτελεί την ένοπλη προσπάθεια να ανατραπεί το παλιό καθεστώς και επιδιώκει μην εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης στο όνομα της ανεξαρτησίας των εθνών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε «Το 1821 είναι η πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερου ελληνισμού» και ότι την Ελληνική Επανάσταση «δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές επαναστάσεις εκείνης της εποχής». Μιλώντας για το σήμερα ανέφερε ότι η κριτική μελέτη του παρελθόντος «μας βοηθάει για το παρόν και το μέλλον», τονίζοντας πως η Ελλάδα «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας», καθώς η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση.