Τσίπρας: Δυστυχώς από τη Γερμανία δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο

Για ιστορικές στιγμές, που συνδέονται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στους βουλευτής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. 

"Κάθε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού λαού. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία. Επέστρεψε η αξιοπρέπεια και η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Δεν κυριαρχεί στον τόπο η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα", ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

"Η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό άξονα για έξοδο από την κρίση. Όλοι και όλες σε αυτόν τον τόπο, ξέρου ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θα κάνει πράξη αυτό που λέει. Γιατί η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών. Και μάλιστα εντολών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της διαπραγματευτική ισχύ", πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κύριος Τσίπρας.

"Χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα για να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση στην Ευρώπη πάνω στα πραγματικά προβλήματα. Να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και όχι πια για τη λιτότητα. Η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά για 1η φορά τα τελευταία χρόνια και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα & πολιτικές της. Σημείο αναφοράς είναι η αναγκαία διαβούλευση για να μπει ένα τέλος στο οικονομικό παράλογο που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στο κοινωνικό δίκαιο". 

"Στις 26 Ιανουαρίου δηλώσαμε σε σχέση με αυτά που έκαναν οι προκάτοχοί μας ότι θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε. Να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε να εξαπατηθούν ξανά οι πολίτες. Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία και πρέπει να την τιμήσουμε". 

"Αναλάβαμε μία ιστορική ευθύνη. Χρέος μας ήταν από τις πρώτες κιόλας ημέρες να επισκεφθούμε την Κύπρο για να τονίσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία και υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο συνεργασίας και αλληλεγγύης".

"Η Ελλάδα έχει πλέον προτάσεις. Τις καταθέσαμε στους εταίρους μας. Περιμένουμε προτάσεις και από τους εταίρους. Περιμένουμε τις προτάσεις της Γερμανίας, που δυστυχώς δεν έχει πει ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Όμως στην Ευρώπη και αυτό είναι το πρώτο ευτυχές αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στην Ελλάδα, κανείς δεν μιλάει για την τρόικα και τα mail της. Κανείς δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα. Μας ζητάνε να ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Θα σεβαστούμε τους κανόνες της Ε.Ε. Η λιτότητα όμως δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης, ούτε ιδρυτική συνθήκη της Ε.Ε.".