Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις δηλώσεις Ντράγκι

Πως ερμήνευσαν τα όσα είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντράγκι στην Αθήνα, καθώς τα κομματικά επιτελεία ερμήνευσαν διαφορετικά τα όσα είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κινδυνολογία.

"Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της "ποσοτικής χαλάρωσης" στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ" τονίζει.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη επεσήμανε ότι "χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης για το υφιστάμενο πρόγραμμα, θα είμαστε αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή έως ότου κλείσει η αξιολόγηση".

"Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης, που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρις ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό.

Θα πάρει, όμως, η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση.

Άρα ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει. Αλλά και ούτε καν κατάλαβαν, όπως φαίνεται από τη σημερινή τους ανακοίνωση, το τι ακριβώς συνέβη.

Είναι ώρα Εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες, για να φτάσουμε έως εδώ. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται. Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του Ελληνικού λαού", σημείωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...