Οι πιθανοί υπουργοί μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο τα πρώτα ονόματα για τα πιθανά πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργεία σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 19 υπουργεία που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε 10 με συγχωνεύσεις και στα μεγάλα υπουργεία θα υπάρχει ο υπουργός, αναπληρωτές και υφυπουργοί με ουσιαστικό ρόλο.

Θα γίνει συνένωση του υπουργείου Εσωτερικών με το δημόσιας διοίκησης και σε αυτό θα ενταχθεί το νέο υφυπουργείο μετανάστευσης, το δικαιοσύνης και το Δημόσιος Τάξης.

Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στα παραγωγικά υπουργεία που θα μπουν κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Γιάννης Δραγασάκης θα αναλάβει τη θέση του υπουργού οικονομικών. Δεν αποκλείεται να είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Βέβαια το οικονομικό επιτελείο θα πλαισιώνεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Γιάννη Μηλιό, αλλά και τον Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Δεν αποκλείεται στην ομάδα διαπραγμάτευσης να έχει θέση η Λούκα Κατσέλη, ενώ όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του Γιώργου Προβόπουλου.

Για τη θέση του υπουργού Επικρατείας προορίζεται ο Νίκος Παππάς, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Σταθάκη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να τοποθετείται ο Νίκος Κοτζιάς και για υφυπουργοί προορίζονται η Νάντια Βαλαβάνη και ο Νίκος Χουντής.

Το υπουργείο Εργασίας ενδέχεται να αναλάβουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ή ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στο νέο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ για υπουργός υπουργός Παιδείας προορίζεται ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς που είναι επικεφαλής του Επικρατείας.

Θέση στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να έχει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πλέον δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στην κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Θοδωρής Δρίτσας.