Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταμορφώσει την ΕΕ αν τον αφήσουν

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πολύ λογικό παρά ακραίο, και είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, όμως προσκρούει πάνω στην αμετακίνητη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Guardian ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, υποστηρίζοντας πως αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλθει στην εξουσία, θα πρέπει να αναζητήσει διεθνή στήριξη και να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των Βρυξελλών.

Παραθέτοντας σημεία από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας παρατηρεί: “Δεν υπάρχει τίποτα ριζοσπαστικό, πόσω μάλλον επαναστατικό, σε αυτές τις πολιτικές. Αντιπροσωπεύουν τη μετριοπαθή κοινή λογική και θα άνοιγαν έναν νέο δρόμο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα διακηρύξει την πρόθεσή του να κρατήσει τη χώρα στην οικονομική και νομισματική ένωση, και να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επικεφαλής του είναι αποφασισμένοι ευρωπαϊστές που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να μετασχηματίσουν την ΕΕ εκ των έσω”.

Το πρόβλημα όμως, συνεχίζει, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε διάκειται καθόλου θετικά απέναντι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. “Οι γερμανικές εξαγωγές και οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί σημαντικά από το ευρώ και δεν έχουν λόγο να εγκαταλείψουν τη λιτότητα. Το Βερολίνο έχει το πιάτο του γεμάτο σε κάθε περίπτωση, καθώς η Ευρωζώνη επιδεικνύει και πάλι αδυναμία, με τη Γαλλία και την Ιταλία στο καναβάτσο”, επισημαίνει.

Ο ίδιος εκτιμά πως τις ερχόμενες εβδομάδες θα γίνουμε μάρτυρες μίας εκστρατείας εκφοβισμού κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμα κι αν αυτή αποτύχει, είναι βέβαιο ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εχθρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό και μετριοπαθές, αλλά του λείπει η ασφαλής χρηματοδότηση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης σημαντική χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει τα χρέη της το 2015, ίσως μέχρι και 20 δισ. ευρώ. Υπάρχουν κάποιες αποπληρωμές χρέους την άνοιξη που μπορεί να είναι διαχειρίσιμες, αλλά περαιτέρω πληρωμές -6,7 δισ.- πρέπει να καταβληθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίες θα απαιτήσουν νέα χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Και περιττό να πω ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα υποστεί ταχύτατα ασφυξία αν η ΕΚΤ σταματήσει να παρέχει ρευστότητα”, σημειώνει.

Κλείνοντας, ο Κ. Λαπαβίτσας αναγνωρίζει πως πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει ένα “τελεσίγραφο υποταγής”, ενδεχομένως εξασφαλίζοντας μία πιο χαλαρή μορφή λιτότητας. “Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και μεγάλη ήττα για τους αντιπάλους της λιτότητας στην Ελλάδα”, εκτιμά ο οικονομολόγος, και συμπληρώνει: “Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς να κάνει πίσω, με τη βοήθεια διεθνούς υποστήριξης. Οι γραμμές της μάχης σχηματίζονται στην Ελλάδα”.