Λαφαζάνης: Η κυβερνητική ήττα θα έχει διαστάσεις χιονοστιβάδας

Για “βατερλό” της κυβέρνησης κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Για “βατερλό” της κυβέρνησης κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και εκτιμούν πως η προσφυγή στις κάλπες ήταν αναπόφευκτη, προβλέποντας πάντως μία δύσκολη εκλογική μάχη.

“Το αποτέλεσμα ήταν βατερλό για την κυβέρνηση και προεξοφλεί μια μεγάλη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του κυβερνητικού μπλοκ, στις επερχόμενες εκλογές”, εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. “Η επερχόμενη ήττα θα πάρει διαστάσεις συντριβής. Το σημερινό αποτέλεσμα θα είναι η εκκίνηση και η αφετηρία μιας λαϊκής χιονοστιβάδας υπέρ της προοδευτικής ανατροπής στη χώρα. Η χώρα δεν έχει καμία άλλη επιλογή για το μέλλον της από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και μια κυβέρνηση, η οποία με σταθερότητα και συνέπεια θα εφαρμόσει ριζοσπαστικό -προοδευτικό πρόγραμμα”, προσθέτει.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτός στόχος η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει: “Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό, διεξόδου από την κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει αυτή την ανάγκη για κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και θα τη δώσει με την ψήφο του και τους αγώνες του. Το αίτημα για κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αίτημα αλαζονείας ούτε κομματικού εγωισμού, είναι ανάγκη για να υπηρετήσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανόρθωσης, διεξόδου και αναγέννησης της χώρας”.

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνει: “Έκλεισε σήμερα ένας κύκλος που άνοιξε για λόγους ξένους προς τις ανάγκες της χώρας. Η άγονη έκβαση της εκλογής προέδρου ήταν από την αρχή προδιαγεγραμμένη. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι το πεδίο ομαλότητας για την επανεκκίνηση της χώρας αλλά και του λαού”.

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε αυτοδυναμία, ο κ. Δρίτσας τονίζει: “Αυτό θα το αποφασίσει η κοινωνία, αν και νομίζω ότι θα πιάσει το σφυγμό των αναγκών της περιόδου και θα αναδείξει μια κυβέρνηση ισχυρή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη δηλώνει: “Θα έχουμε μια σύντομη, φοβάμαι πικρή προεκλογική περίοδο. Δεν θα είναι εύκολη η εκλογική μάχη. Και μετά θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο με πολύ μεγάλη ελπίδα για μια πραγματική αλλαγή, έτσι ώστε να σταθεί στα πόδια ο λαός και η χώρα”.

“Λυτρωτική” χαρακτηρίζει την απόφαση της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης. “Η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός και θεωρώ ότι η τελική νίκη είναι κοντά. Η χώρα θα αλλάξει πορεία”, εκτιμά.

“Έχουμε μια απερχόμενη κυβέρνηση η οποία έπρεπε προ πολλού να έχει αποχωρήσει”, σχολιάζει από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Η θητεία της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν καταστροφική για τη χώρα και την κοινωνία. Είναι η ώρα της Δημοκρατίας, είναι η ώρα της Αριστεράς, ήρθε η ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός και να δώσει μια ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει επιτέλους σθεναρά, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισοτιμία στην Ευρώπη, για μια άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς”, εξηγεί.