ΣΥΡΙΖΑ: Πως διαμορφώνονται οι σχέσεις με ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ

"Εκλογές σε κλίμα κινδυνολογίας"

Θετικά αποτιμούν το χθεσινό αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κουμουνδούρου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Μάλιστα αρκετά από τα στελέχη κάνουν λόγο για"απόσταση ασφαλείας" που υπάρχει και δεν πρόκειται να καλυφθεί.

Σίγουρος για την αδυναμία επίτευξης των 180 βουλευτών και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Γενάρη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Βουλής.

"Ούτε η βουλή ούτε ο λαός θα δώσουν λευκή επιταγή για συνέχιση των μνημονίων και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της λιτότητας που κόβουν συντάξεις και μισθούς" τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Με την καινούργια χρονιά, η χώρα γυρνάει σελίδα με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ευχόμενος Καλά Χριστούγεννα.

Στο μεταξύ σε χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ , συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης ψηφοφορίας. Κοινός παρανομαστής της συνεδρίασης ήταν ότι αφενός δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος και αφετέρου η χώρα οδηγείται σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης και κινδυνολογίας.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα είναι ανάλογη με αυτή του 2012. Ωστόσο εκτιμούν ότι αυτή τη φορά ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να βγει στη ΝΔ και θα γυρίσει μπούμερανγκ στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι σχέσεις με ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ

Αντικείμενο συζήτησης υπήρξαν επίσης οι σχέσεις τόσο με την ΔΗΜΑΡ όσο και με τους ΑΝ.ΕΛ. Σε ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ τα δύο κόμματα έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συνάντηση μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου. Εκεί θα υπάρξουν και οι τελικές συζητήσεις για την συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη, βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τους ΑΝ.ΕΛ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εφιστούν προσοχή καθώς οι οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μεγάλες τόσο σε πολιτικό και προγραμματικό όσο και σε ιδεολογικό περιεχόμενο.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, καθώς αναμένεται αύξηση της έντασης μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας, στις 30 Δεκεμβρίου ή λίγες ημέρες αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις.