Νικολακόπουλος: Συμφέρει το ΣΥΡΙΖΑ να καθυστερήσουν οι εκλογές

Την άποψη ότι θα ήταν πιο συμφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθούν οι εκλογές σε ένα χρόνο, ενώ οι εκλογές στη δεδομένη σημερινή συγκυρία θα ευνοούσαν περισσότερο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος.

Με δεδομένη τη συγκυρία, εξηγεί, ο πρωθυπουργός είδε ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει το 2016, ενώ έτσι μειώνει τις απώλειες και δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται μεν νικητής, χωρίς όμως να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία. “Συνέπεια αυτού είναι ότι θα αναγκασθεί να συνεργασθεί με το Ποτάμι, ή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πλειοψηφία του θα είναι ασταθής, πράγμα που θα δυσκολέψει το κυβερνητικό έργο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ελάχιστα περιθώρια να πάρει επαναστατικές αποφάσεις, ή να έλθει σε ρήξη με την ΕΕ”, υπογραμμίζει ο κ. Νικολακόπουλος.

Σε ερώτημα σχετικά με εξαγγελίες του κόμματος για αναμέτρηση με τις ευρωπαϊκές Αρχές, ο καθηγητής εκτιμά ότι “πρόκειται για μια εντύπωση που δίνεται από τη μειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, οι οποίοι κάνουν πολύ θόρυβο υποσχόμενοι την επανάσταση”.

Σχολιάζει μάλιστα πως το κυβερνητικό πρόγραμμα που υιοθέτησε το κόμμα τον Σεπτέμβριο, “κάθε άλλο παρά πρόγραμμα ρήξης είναι”, αλλά “πρόκειται για μια ελάχιστη πλατφόρμα, πολύ διαφορετική από το αρχικό πρόγραμμα για μια σοσιαλιστική Ελλάδα”, ενώ εκτιμά πως “κακώς η ΕΕ φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το κόμμα αυτό της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει φρονιμέψει όσο πλησιάζει η ώρα της εξουσίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, “ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος που κατέχουν τα ευρωπαϊκά κράτη, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και έχει ανακοινώσει ότι θα αποπληρώσει το ιδιωτικό χρέος, που λήγει την άνοιξη, που είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η ριζοσπαστική Αριστερά ελπίζει, ωστόσο, να πετύχει μια εγκατάλειψη των χρεών, όχι, όμως, μονομερώς”.

Σχετικά με τα όσα έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού είναι συμβολική και αφορά μόνο στον ιδιωτικό τομέα και δεν τίθεται θέμα επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμά ότι οι αλλαγές αυτές δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα είναι ισοσκελισμένος.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, απαντά πως “ως προς το οικονομικό του πρόγραμμα, χωρίς αμφιβολία”, αλλά για τα υπόλοιπα λέει πως δεν είναι καθόλου σίγουρος. Πιστεύει δε ότι το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο, για να έχει περισσότερο καιρό να τελειοποιήσει το πρόγραμμά του.