Σαμαράς – Βενιζέλος: Ξεχωριστοί δρόμοι μετά την πρώτη ψηφοφορία

Δύο τακτικές

Λίγες ώρες μόλις μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την χαμηλότερη του αναμενομένου συγκομιδή θετικών ψήφων για τον Σταύρο Δήμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός μπαίνει σε νέο κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου το δίλημμα που τέθηκε από το βράδυ της Τετάρτης είναι σαφές. Στις 29 Δεκεμβρίου έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή προκηρύσσουμε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να βάλει φρένο στα όποια σενάρια διακινήθηκαν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, συναινετική υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015. Το μόνο πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι η δεύτερη θέση αποτελεί την πολιτική γραμμή που χαράσσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από το βράδυ της Τετάρτης και επίσημα ο κυβερνητικός συνασπισμός αναζητά τα πατήματά του για να διαβεί το Ρουβίκωνα της Προεδρικής εκλογής με δύο γραμμές και δύο εντελώς διαφορετικές ρητορικές.

Η ρήξη για τη διαχείριση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είχε διαφανεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Θεωρούμε τις εκλογές βλαπτικές, τα διλήμματα εκβιαστικά και επικίνδυνα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ενώπιον της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μετά τους 160 βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα και δη σήμερα το πρωί, βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ χαράσσουν τη δική τους γραμμή, προκαλώντας έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος τόνισε ότι «όλα συζητούνται. Πρέπει να πάμε σε συναινετικό κλίμα. Πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας. Από κει και πέρα ίδωμεν. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε συναινετική διαδικασία».

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στις «καθαρές λύσεις» σημειώνοντας ότι «επρόκειτο για την πρώτη μάχη, απομένουν ακόμα δύο και συνεχίζουμε». Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμάται ότι η κλιμάκωση των πιέσεων στους βουλευτές τόσο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, όσο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, συνυπολογίζοντας το ρευστό οικονομικό υπόβαθρο και τη στάση ευθύνης που θα κληθούν να τηρήσουν. «Τα χθεσινά παρών ήταν ανέξοδα» σημειώνει με νόημα συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως, εκτός από το ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου έχουν να προβληματίζονται και για τα γαλάζια στελέχη που υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αποτυχίας εκλογής Προέδρου μετά τα χθεσινά αποτελέσματα προσανατολίζονται στη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία έχει υποστηρικτές και στις τάξεις των ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως ο Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Βασίλης Καπερνάρος.