BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για να κυβερνήσει

Την άνοδο της αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη αναλύει σε σημερινό του δημοσίευμα - αφιέρωμα στην υπό διαμόρφωση νέα ελληνική πραγματικότητα, το διεθνές δίκτυο BBC, το οποίο εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο ρεπορτάζ, υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων οι δυσκολίες τις οποίες έχει αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία, εξαιτίας της λιτότητα, της αύξησης της φορολογίας και της ανεργίας υπό σπάει κάθε ρεκόρ και επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, οδεύει προς την εξουσία, η οποία θα επισπευτεί αν η ελληνική Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Η προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σημειώνει το BBC, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως αν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο, η Ελλάδα κινδυνεύει με μια καταστροφική έξοδο από την ευρωζώνη. Το ρεπορτάζ κάνει επίσης λόγο, για σημαντική και δραματική πτώση του του Χρηματιστηρίου, ενώ υπενθυμίζει και τις δηλώσεις στήριξης ευρωπαίων αξιωματούχων -συγκεκριμένα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- στη σημερινή κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα αφού επισημαίνει τη ραγδαία άνοδο του κόμματος, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη ρητορική του και προσπαθεί να κτίσει γέφυρες με τα hedge funds. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καταστροφικές, καθώς προσφέρουν μια λογική διέξοδο από τη σημερινή λιτότητα και μια ευκαιρία να αντικαταστήσει τους σημερινούς μνημονιακούς νόμους. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας σχετικά με τη συνεχιζόμενη τριπλή χρεοκοπία της χώρας - το δημόσιο χρέος, τις τράπεζες, και τον ιδιωτικό τομέα -, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζονται ως άγνωστοι και επικίνδυνοι. «Ο κ. Τσίπρας έχει προειδοποιήσει τις αγορές ότι «θα πρέπει να χορέψουν στους ρυθμούς της κυβέρνησής του», ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες, θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Άλλωστε ο Νίκος Σαμανίδης, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει μιλώντας στον BBC ότι η προοπτική της εξουσίας δεν έχει «μαλακώσει» τη ριζοσπαστική φυσιογνωμία του κόμματος. «Οι πλούσιοι, οι ελίτ, οι αγορές, το 10% των πλουσίων, αυτοί ναι, θα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αυτοί θα χάσουν τα προνόμια τους».

Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ραγδαία αύξηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και δημιουργήθηκε το 2004 κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια και χάρη στην κρίση, να γιγαντωθεί και να βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξουσία. «Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων βοήθησε το ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την επιρροή του, αλλά ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που εκτόξευσε το κόμμα» υπογραμμίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της VPRC. «Αυτό συνέβη διότι ο Τσίπρας είναι νέος και δεν φοβάται. Πήρε μια Αριστερά που ήταν σε θέση άμυνας και τη μετέτρεψε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.