Paul Mason: Είναι δύσκολο, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αλλάζει όλη η ΕΕ !

Στην πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρεται με άρθρο του ο ανταποκριτής του Channel 4, Paul Mason, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ένα τέλος στη λιτότητα και θα απαιτήσει από την ΕΚΤ να ακυρώσει το μισό ελληνικό χρέος και να αγοράσει μελλοντικά χρέη σε μηδενικό ενδιαφέρον για 60 χρόνια. Υπάρχει μια πιθανότητα αλλά και μια λεπτή γραμμή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ισχυρή εντολή και έπαιζε έξυπνα με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα μπορούσε να επιτύχει κάτι κοντά σε αυτό. Αλλά υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα μία αριστερή κυβέρνηση να έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, τα χρήματα να φύγουν από τη χώρα και η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη".

Ο ίδιος αναφέρεται και στις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Ένα σωρό άνθρωποι συζητούν κατ ιδίαν το πως θα ενεργήσει η ελληνική κυβέρνηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί"

"Πάντα έλεγα για την ευρωκρίση η Ελλάδα ήταν ο πυροκροτητής, η Ιταλία και η Ισπανία η εκρηκτική μάζα. Η τακτική του διαχωρισμού του πυροκροτητή με ένα σχέδιο διάσωσης, σχεδιάστηκε έτσι ώστε αν πήγαινε μακριά να το καναν από μόνοι τους", αναφέρει ο Mason.

Επίσης αναφέρεται και γενικότερη στην ευρωκρίση αλλά και στη Γαλλία και την Ιταλία.

"Σήμερα η Ευρωκρίση έχει γίνει η στασιμότητα του πυρήνα. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι χώρες που θα πρέπει να ανησυχούν μακροπρόθεσμα, με την έλλειψη ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία και την πολιτική αστάθεια του κέντρου εκεί. Αλλά δεν πρόκειται να καταρρεύσουν ακόμη και αν η Ελλάδα το κάνει".

Το τι διακυβεύεται είναι σαφές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις μετέπειτα εκλογές θα τελειώσει την λιτότητα που επιβάλλεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ και την μπλόφα της Γερμανίας. Θα είναι μια εύθραυστη , άπειρη μαρξιστική κυβέρνηση σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ . Αλλά , εάν επιτύχει , η ΕΕ θα είναι μέσα σε ένα εντελώς νέο παιχνίδι", καταλήγει ο Mason.