Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τις διαφωνίες στελεχών του

Διαφορετικές απόψεις που καθιστούν δύσκολη τη συμπόρευση ακόμη και των ίδιων των στελεχών του, εκφράζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να μπαίνει στην τελική ευθείας για τις εκλογές, αφού κανένας μέσα στους κόλπους του, δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ξεκινούν από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη, όπως είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Σταθάκης, καταλήγουν όμως, ακόμη και στις τοπικές οργανώσεις οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το έργο της εύρεσης εκείνων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες τοπικές στην Πελοπόννησο, διαμηνύουν πως θα επιλέξουν για υποψηφίους, προσκείμενους στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή όμως, έντονη φαίνεται να είναι η διαφωνία ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, αν και εφόσον αναλάβει τα ηνία της χώρας. Μόλις χθες, ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Νίκος Παππάς, ξεκαθάρισε μιλώντας στην ιταλική La Stampa, πως δεν πρόκειται να ληφθούν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μονομερείς αποφάσεις και πως θα διατηρηθεί η τάξη στην οικονομία. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «το ελληνικό κράτος θα δαπανά μόνον τα χρήματα που θα καταφέρνει να εισπράττει».

Σε αντίθεση με τον Νίκο Παππά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών έναντι των δανειστών. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας» τη «θεωρία» ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς: «Κάθε χώρα που είναι δημοκρατική είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Παίρνει υπόψη της το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά αποφασίζει με βάση το δικό της συμφέρον», σημείωσε και τόνισε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «ακυρώσει» τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Παρεμφερή άποψη μ’ εκείνη του κ. Λαφαζάνη εκφράζει και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία». Ο Αλέξη Μητρόπουλος αντιθέτως, είπε πως «το μνημόνιο δεν ακυρώνεται με έναν νόμο κι ένα άρθρο χαρακτηρίζοντας ανίδεους όσους το υποστηρίζουν». Αργότερα βέβαια ανασκεύασε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τους μνημονιακούς νομούς για τα εργασιακά και άλλα θέματα όπως έχει δεσμευτεί. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Δημήτρη Γάκη, ο οποίος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξάμηνη παράταση του μνημονίου για να προλάβει η νέα κυβέρνηση να οργανωθεί καλύτερα.