Αποφασίζει η ΔΗΜΑΡ για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο στήριξης του Σταύρου Δήμα από την "κίνηση των οκτώ", μετά τις δηλώσεις Φούντα και Τσούκαλη

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, καθώς σε αυτήν αναμένεται να συζητηθεί όχι μόνο η στάση που θα κρατήσει η παράταξη απέναντι στην προεδρική εκλογή, αλλά και το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε να μην ψηφίσει κανείς από τους βουλευτές του κόμματος Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μία στάση που εξ ορισμού φέρνει τη Δημοκρατική Αριστερά πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και από την Αγίου Κωνσταντίνου διαμηνύεται σε κάθε τόνο πως το ενδεχόμενο “απορρόφησης” της ΔΗΜΑΡ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι υπαρκτό.

Πάντως, η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων διεξήχθη σε καλό κλίμα, γεγονός που πυροδότησε τη φημολογία για πιθανή συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ.

Ενδεικτικό ίσως της προσέγγισης ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι και το γεγονός ότι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που με κείμενό τους ζητούσαν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να δρομολογηθούν για αργότερα εντός του 2015 οι εκλογές φαίνονται να αλλάζουν στάση και να συμπορεύονται με τη γραμμή της παράταξής τους. Η Νίκη Φούντα με σημερινές της δηλώσεις διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ και ο Νίκος Τσούκαλης, που ήταν επικεφαλής της “κίνησης των οκτώ” της ΔΗΜΑΡ, σχολίασε πως το τρέχον πολιτικό κλίμα αδικεί την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την ψήφο του.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι και οι δύο αυτές δηλώσεις ήρθαν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να ψηφίσουν οι εν λόγω βουλευτές τον “εκλεκτό” του Μαξίμου, πιθανότητες στις οποίες η κυβέρνηση είχε στηρίξει πολλά για να μπορέσει να φτάσει στον “μαγικό” αριθμό των 180 βουλευτών.