Παρουσιάζει πρόγραμμα και καθορίζει συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινούν αύριο Σάββατο οι περιφερειακές συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στη Λαμία και την Κυριακή στα Ιωάννινα. Με τις συνολικά 13 περιφερειακές συσκέψεις η Κουμουνδούρου μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος, την ώρα που στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πιο κοντά από ποτέ, μετά και το νέο μπλόκο της τρόικας στο Παρίσι.

Το παρών στις περιφερειακές συσκέψεις αναμένεται να δώσουν πολιτικοί φορείς και φυσικά πρόσωπα που με συγκεκριμένες θέσεις αντιτάσσονται στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική – εξαιρουμένης φυσικά της Χρυσής Αυγής - και πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει εδώ και καιρό θέσει η Κουμουνδούρου για τη δημιουργία ευρύτερου συνασπισμού με προοπτική κυβερνησιμότητας.

Στις ομιλίες του στις περιφερειακές συσκέψεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου τους τόνους και να απευθύνει τα βέλη του στον ίδιο τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Την ώρα ωστόσο που οι περιφερειακές συσκέψεις αναμένεται να χαρτογραφήσουν ανάγλυφα τους συμμαχικούς προσανατολισμούς της Κουμουνδούρου, αντιδράσεις σημειώνονται για μία ακόμη φορά από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας με αφορμή τις δηλώσεις Σταθάκη στο Λονδίνο, όπως προέκυψαν από το report της Bank of America προς τους πελάτες της και σύμφωνα με το οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αυτοδυναμία αλλά είναι πιθανή και μία συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι». Στην ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνεται ότι «οποιαδήποτε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα αντιπροσωπεύει ακύρωση κάθε αντιμνημονιακής προοδευτικής προοπτικής».

Ωστόσο, η ουσιαστική συζήτηση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων Σταθάκη – Μηλιού στο Λονδίνο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναβλήθηκε για την Τρίτη, ένεκα των εξελίξεων και της προετοιμασίας των περιφερειακών συσκέψεων.