Ο Τσίπρας κλείνει το μάτι στον Κουβέλη

Προάγγελος συμμαχιών στην πορεία προς την εξουσία ήταν η χθεσινή ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του κόμματος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκλεισε το μάτι στον Φώτη Κουβέλη.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τον ηγέτη της επανάστασης των Μπολσεβίκων, για να δείξει την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα των συμμαχιών στην πορεία του προς την εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για το σχηματισμό ενός μετώπου ανατροπής της παρούσας κυβέρνησης "υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος".

Η ρήση αυτή του επικεφαλής της Κουμουνδούρου, ο οποίος τόνισε πως "πρέπει να προβληματιστούμε αν σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή για την Αριστερά και τη χώρα" κατά πολλούς αποτελούσε μία ανεπίσημη προαναγγελία της πρώτης συμμαχίας που δρομολογείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η προσέγγιση των δύο πλευρών έχει γίνει εμφανής τον τελευταίο καιρό και ειδικά μετά την αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του Σπύρου Λυκούδη από την Αγίου Κωνσταντίνου και τις επιθέσεις "φιλίας" του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τάχθηκε σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να αποτελέσει αρωγό στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία την πρόθεση του κόμματος για τη δημιουργία ευρύτατων συμμαχιών, με τη Δημοκρατική Αριστερά να συνυπολογίζεται ως βασικό κομμάτι του παζλ για την ανατροπή της κυβέρνησης όταν ανακοινωθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει το μήνυμα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι η μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι σταθερά αντίθετοι σε ένα τέτοιο "άνοιγμα" με πολιτικές δυνάμεις που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση και υποστήριξαν τα μνημόνια.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια και η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που όπως τονίζουν "είναι πολύ πιθανό να γίνει αιφνιδιαστικά πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ρευστοποιήσουν εκλογικά τυχόν συμφωνίες - χάρες με την τρόικα". Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε αυξημένη εγρήγορση και εκλογική ετοιμότητα όλους τους βουλευτές του κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, αναφερόμενος στις "διαπραγματεύσεις" με την τρόικα και τη συμφωνία που επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση για να θέσει αναχώματα στο προβάδισμα της Κουμουνδούρου, ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα, αιτούμενα και τετελεσμένα". Έτσι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στους δανειστές, επαναλαμβάνοντας τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης.