ΣΥΡΙΖΑ: Απομείωση χρέους κατά 50% και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Ανοικτό το πώς θα γίνει η απομείωση του χρέους από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Σταθάκης.

"Όπως υποδεικνύει και το σύνολο των μελετών διεθνών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θεωρούμε ότι πρέπι να γίνει μεγάλη απομείωση του χρέους, τουλάχιστον του 50%, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ο τρόπος απομείωσης του χρέους είναι ένα τεχνικό ζήτημα και θα αποτελέσει επίδικο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές", σημείωσε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".

Αναφορικά με το αν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί από το εκπεφρασμένο -σε διάφορους τόνους- "εκλεγόμαστε και σκίζουμε το μνημόνιο", απάντησε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει του σημαντικούς εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους, αμέσως μόλις σχηματίσει κυβέρνηση και θα τους αντικαταστήσει με άλλους, οι οποίοι προκύπτουν από το πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που έχει εκπονήσει".

"Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και θα θεσπίσουμε αντ' αυτού φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Θα φτιάξουμε μια δίκαιη και αναλογική φορολογική κλίμακα που θα διαφέρει από τη σημερινή, η οποία φορολογεί με τον ίδιο τρόπο εισοδήματα που έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους", προσέθεσε ο κ. Σταθάκης αναφορικά με τις φορολογικές αλλαγές που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Σχετικά με τους πόρους για τις φοροελαφρύνσεις, ο Γιώργος Σταθάκης εξήγησε: "Το κόστος της επιστροφής του αφορολόγητου είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και εκείνο της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι κάτι δευτερεύον, αφού θα μας αποδώσει έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ από λαθρεμπόριο καυσίμων, παράνομες εισαγωγές, είσπραξη ΦΠΑ και αδήλωτα εισοδήματα".