Η σταγόνα που φέρνει εκλογές

Από την Χρύσα Ταβουλάρη

Η νέα έλευση της τρόικας στην Αθήνα και οι εντολές που έχει λάβει για την διαχείριση του πειράματος "Ελλάδα" θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών.

Και αν κρίνει κανείς από την ομιλία, τον ηρωικό απολογισμό, του πρωθυπουργού στην Χαλκιδική, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραδώσει τη χειροβομβίδα και μάλιστα με τραβηγμένη την περόνη.

Κι ο λόγος δεν είναι ούτε η διαχείριση του χρέους, ούτε η παραμονή του ΔΝΤ, ούτε... ο Β. Βενιζέλος. Όπως συμβαίνει σ όλες τις κρίσεις η σταγόνα προκαλεί την έκρηξη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται αποφασισμένοι να "λύσουν" ή έστω να κουκουλώσουν για μερικά χρόνια ακόμα το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας.

Το ασφαλιστικό.

Να το κουκουλώσουν πριν αυτό εκραγεί και παρασύρει στα τάρταρα ολόκληρο το "Ελληνικό πείραμα" και μαζί μ' αυτό τους εμπνευστές του.

Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα αποφασισμένη να ανοίξει το θέμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που συνεπάγονται νέο «κούρεμα» των συντάξεων, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και του εφάπαξ και ψαλίδισμα στις ασφαλιστικές εισφορές.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ήδη ότι αδυνατεί να διαχειριστεί πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη για να λάβει από το Βερολίνο ως απάντηση, την ειρωνική ερώτηση: Μπορείτε να διαχειριστείτε πολιτικά την κατάρρευση ολόκληρου του ασφαλιστικού συστήματος; Στη δειλή παρατήρηση των Ελλήνων τεχνοκρατών ότι με την δική τους συνταγή η ανεργία αγγίζει το 30% και υπ αυτές τις συνθήκες κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί ν' αντέξει, η απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Όπως δεν ήρθε ποτέ η απάντηση πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστών ταμείων όταν την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά την απόλυτη απελευθέρωση των απολύσεων. Η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη της και πρέπει να επιλέξει.

Ή ακολουθεί γραμμή ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές ή παραδίδει την διακυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής το δεύτερο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τους πρωθυπουργικούς συμβούλους να επιμένουν ότι είναι το μοναδικό σενάριο που αφήνει ανοιχτό παράθυρο επιστροφής στην εξουσία ....

Ποιά είναι η ειρωνία; Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έχει δώσει στο σενάριο την κωδική ονομασία : "Κώστας Καραμανλής"